Política 29/09/2017

Mobilització massiva a les escoles de tot el país per garantir l'1-O

La presència de Mossos no dissuadeix les persones que hi passaran dues nits per "assegurar" els centres

Laia Vicens, Trinitat Gilbert
6 min
Els Mossos a l'institut Miquel Tarradell, al Raval, a Barcelona, amb motiu del dispositiu per l'1-O

BarcelonaL'objectiu està clar: assegurar-se que els col·legis electorals estiguin oberts diumenge. I la millor manera d'assegurar-ho és evitant que tanquin. Per això, centenars de persones s'han mobilitzat des d'aquest divendres a la tarda per ocupar els col·legis electorals d'arreu del país. Hi passaran dues nits. Durant el dia han organitzat videofòrums, activitats esportives, tallers de manualitats... La presència dels Mossos d'Esquadra a primera hora de la tarda a molts dels col·legis no ha dissuadit les persones que estan disposades a estar-s'hi les hores que calgui per "assegurar" els centres. El cos d'agents tenen l'ordre judicial d'identificar les persones que es trobin als centres i advertir-les que no poden fer-hi cap activitat relacionada amb l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Escola Collaso del Raval ha estat una de les primeres a rebre la visita dels agents, que hi han arribat a les quatre de la tarda perquè els ha avisat la directora del centre, que ja havia dit que no col·laboraria amb l'1-O, i fins i tot la direcció havia suspès algunes activitats que s'havien de fer a l'escola durant el cap de setmana, com classes de rus. Els testimonis expliquen que en veure presència policial molts veïns s'han aplegat a les portes de l'escola mentre sortien els nens. Els Mossos deixaven sortir però no deixaven entrar a ningú. Quan tots els nens han sortit, alguns professors i veïns –una vintena– han pogut quedar-se dins les instal·lacions de l'escola. La directora ha tancat les portes del centre i ha marxat.

A l'exterior, unes 70 persones s'han concentrat per donar suport als tancats, mentre cinc Mossos s'ho miraven des de la distància. Els han dit que com que no s'estaven produint desordres públics, de moment, no actuarien. Finalment els que eren fora de l'edifici han col·locat una escala perquè la gent pogués entrar dins el pati.

Els concentrats a l'exterior de l'escola Collaso i Gil han entrat al recinte amb una escala.

Els veïns del Raval també s'han mobilitzat per evitar que tanqui l'institut Miquel Tarradell. Una cinquantena de persones han ocupat el vestíbul del centre. En un primer moment, la direcció ha explicat a l'ARA que tenia previst tancar a les 20.30 h, quan acabessin les classes dels graus formatius, i ha afirmat que havia trucat als Mossos i al consorci d'Educació de Barcelona per avisar que hi havia gent al centre. La direcció ha admès que no podria tancar si hi havia gent dins del centre. Més tard, el director ha demanat als membres del comitè de defensa del referèndum del Raval que "respectin i cuidin" el centre si s'hi queden tot el cap de setmana. El Gerard, un dels portaveus del grup de defensa de l'1-O, ha explicat que s'hi quedaran el temps que faci falta per garantir que queda obert per poder votar diumenge al matí. "Defensem el que és nostre, el que és del barri", ha dit. Segons ha explicat, centenars de persones s'han organitzat a través de les xarxes socials en diferents comitès de defensa dels col·legis electorals.

Els ocupants de l'institut Miquel Tarradell han celebrat una assemblea, s'organitzaran en comissions i faran torns per assegurar que no quedi buit el centre en cap moment. Finalment han arribat els Mossos al centre i han demanat pel director. Quan han marxat han acompanyat el director del centre fins a la sortida. El director ha explicat a l'ARA que s'ha endut les claus però ha deixat obert l'institut, en veure que una cinquantena de persones es quedaven a dins ocupant el vestíbul. Segons ha dit, els Mossos no han aixecat acta del que passava. La gent concentrada a l'institut ha acomiadat els Mossos a crits de "Votarem".

En altres escoles, com ha passat al CEIP Diputació, al centre de Barcelona, també hi han arribat els Mossos poc després de les cinc de la tarda, i han aixecat acta de les activitats que s'hi estan fent, però han marxat. Un grup de pares i mares voluntaris, que són els que han organitzat el programa de tallers, els han explicat que n'hi havia de programats fins diumenge. Els Mossos han dit que aniran passant pel centre per comprovar que són activitats ordinàries.

A Girona: “Jugarem amb ells a arrencar cebes?”

Tornejos de tenis taula, tallers, concerts, sopars… qualsevol excusa és bona per passar el cap de setmana en una escola. La majoria de centres de les comarques gironines que també seran seu electoral l’1-O han organitzat diverses activitats per evitar tancar les portes fins al diumenge la nit. “Referèndum? No! Aquí fem només una festa d’inici de curs!”. Els organitzadors tenien la lliçó ben apresa. Les amenaces jurídiques de l’estat espanyol no han servit per matar les ganes de votar, però sí perquè tothom hagi après quines declaracions públiques poden portar-te a la garjola... i quines no. Per això, ahir només es parlava de festes i tornejos que res tenien a veure amb l’1-O. “Aprofitarem aquest cap de setmana per arreglar i decorar l’escola”, detallava el responsable de la presidència de l’AMPA de l’escola Eiximenis de Girona, Joan Quer. “Uns quants arreglaran material, d’altres pintaran i envernissaran taules i bancs o instal·larem un sistema d’àudio; la llista de tasques és llarga!”, explicava Quer, que anava de bòlit organitzant la trentena de voluntaris que s’hi havien presentat amb els seus fills. Com la Mariona Casadevall, mare d’un dels alumnes. “Ens han posat un pati provisional i ara l’estem decorant”, relatava mentre ajudava el seu fill a col·locar una cinta de color blau a la xarxa. Al seu costat, un grup d’infants pintava el terra amb guixos, i altres corrien i saltaven com si res passés al seu voltant. I a totes les seus electorals, a les 20 h, s'han llegit dos manifestos, un de Girona Vota –formada per les entitats i partits sobiranistes– i un altre de la Crida per la Defensa del Referèndum (CDR), que van convocar acampades a les seus electorals de Girona i Salt.

Però no només a la capital hi ha hagut activitats. A Mieres han celebrat el ple municipal a l’escola, o a La Pera, que han preparat una festa de pijames. I a Salt, al col·legi La Farga, els veïns han organitzat un torneig de tenis taula de 48 hores. “Ens vam desafiar a veure qui jugava millor, i qui perdi paga una botifarrada”, assenyalava en Delfí Nierga amb un somriure trapella. Unes festes que els infants han rebut amb els braços oberts, aïllats de tot conflicte polític. Fins i tot, quan alguns han vist que els Mossos es presentaven a l'escola ho han vist com una cosa bona. “Jugarem amb ells a arrencar cebes?”, preguntava un nen al seu pare tot emocionat. És la beneïda innocència de la mainada: per a ells no hi ha res dolent, només oportunitats per jugar més.

“Al gimnàs hi ha matalassos per a qui vulgui dormir”

El Comitè de Defensa pel Referèndum de Vilanova i la Geltrú (CDR Vilanova), l’organisme que agrupa entitats de la ciutat favorables a l’1-O, va convocar, des de les 17 h, concentracions als patis de totes les escoles de Vilanova i la Geltrú que diumenge seran col·legis electorals del referèndum. Va ser una tarda intensa, amb concentracions als centres i escenes emotives, com quan es va presentar un camió dels bombers a l’Escola Cossetània per ajudar en el que calgués.

Gràcies als canals d’informació que va crear el CDR Vilanova, la població anava sabent l’última hora del que havia passat a cada escola. A l’Arjau, l’ocupació va ser tranquil·la. Fins i tot un pare del centre informava on era el gimnàs perquè els que hi passessin la nit dormissin damunt de matalassos. Ara bé, abans que la comunitat educativa marxés, els membres del CDR van llegir un manifest signat pels directors de les escoles públiques del Garraf, en què els demanaven que “en tot moment, es prioritzi el benestar dels infants i el bon clima de l’escola”. I recordaven que “dilluns els centres han de ser un lloc de tots i per a totes les persones, amb les seves visions del món diverses i plurals”.

Mentrestant, a l’Escola Cossetània, que celebrava la jornada de portes obertes d’extraescolars, corria la veu que el director volia tancar el centre i no deixaria ningú dins. El CDR de Vilanova va activar-se immediatament i anunciava pels seus mitjans de comunicació, especialment Telegram, que tothom anés cap allà per assegurar l’escola. En pocs minuts hi arribava gent d’altres col·legis i s’hi concentraven. El rumor era cert, el director va tancar la porta exterior de ferro, però al cap de pocs minuts tornava a estar oberta. Aquesta nit s’hi han quedat a dormir 20 persones, i durant tot el cap de setmana organitzaran activitats, especialment jocs, per passar-hi les hores.

Un camió de bombers per ajudar en el que calgués

Just quan la porta de l’Escola Cossetània es tancava va arribar un camió dels bombers, hi va aparcar i va preguntar als concentrats en què podia ajudar. A més d’un se li escapaven les llàgrimes per l’emoció que despertava aquell acte espontani de solidaritat dels bombers.

En una altra escola, La Ginesta, s’iniciava un programa d’activitats d’inici de curs des de les 17 h de la tarda, que incloïa fins i tot assajos dels Falcons de Vilanova. Els actes els havien muntat un grup de pares, voluntaris, no l’AMPA. “A través del WhatsApp ens vam organitzar i de seguida se’ns va acudir el que podíem fer”, explica un pare de l’escola.

I així va anar avançant la tarda, fins que es va fer fosc, i es decidia qui i on es quedava a dormir. Els Mossos d’Esquadra van passar per algunes de les escoles, com l’Aragai i la llar d’infants La Baldufa, on van identificar alguns dels concentrats.

stats