Política 12/12/2016

Els Mossos detenen tres dels cinc investigats per la crema de fotos del rei de l'11-S

Seran traslladats a Madrid per declarar aquest dimarts a les nou del matí

Ara
3 min
Imatge del tercer independentista detingut aquest dilluns,  Ivan Altimira

BarcelonaEls cinc independentistes investigats per haver cremat fotos del rei d'Espanya en un acte durant l'últim Onze de Setembre estan sent detinguts pels Mossos d'Esquadra per ordre de l'Audiència Nacional. A primera hora del matí, segons han anunciat fonts del seu mateix entorn, s'han detingut dues persones: el regidor de Som Gramenet i membre de la CUP a Santa Coloma de Gramenet, Aitor Blanc, i Jordi Almiñana. Poc després de les dues han detingut també Ivan Altimira, al davant de la seu del districte de Sant Andreu, on és conseller de la CUP. També estan investigats Nora Miralles i Roger Santacana. Tots estan vinculats amb la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alerta Solidària, una organització vinculada a l'esquerra independentista, ha denunciat al vespre en un tuit que els Mossos d'Esquadra "estan a punt d'entrar" a l'escola de música Esmuc per detenir Santacana. Tanmateix, finalment l'investigat ha pogut evitar la detenció per arribar a la plaça d'Orfila on estava convocava una concentració en contra de l'Audiència Nacional.

El matí, confirmaven la detenció d'Aitor Blanc.

El magistrat ha ordenat aquests arrestos perquè els independentistes estaven citats dimecres passat a declarar per videoconferència en diversos jutjats d'instrucció de Catalunya –que havien de servir d'enllaç amb l'Audiència Nacional– i no s'hi van presentar.

Ara, s'aplica el mateix article de la llei d'enjudiciament criminal que ja es va fer servir en el cas de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós: no se'ls deté pel suposat delicte d'injúries a la corona sinó per no haver-se presentat a declarar tot i haver estat citats. En principi, per tant, l'objectiu només és prendre'ls declaració com a investigats i quedarien en llibertat provisional immediatament després.

Així, els Mossos d'Esquadra estan portant els detinguts a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca i, des d'allà, la Guàrdia Civil els traslladarà a Madrid, on aquest dimarts a les 09.00 h declararan.

La CUP lamenta la "celeritat" dels Mossos davant les detencions dels investigats

La CUP ja prepara per a aquest vespre concentracions de suport als detinguts davant de diversos ajuntaments del país. Les concentracions, convocades sota l'etiqueta #NiReiNiPor, estan previstes per a les 20.00 h.

Tot i així, les reaccions polítiques no s'han fet esperar i la CUP, el partit al qual pertanyen els investigats, ha lamentat la "celeritat" en l'actuació dels Mossos i han afirmat que el més convenient seria destinar aquests efectius a combatre el frau o la violència masclista.

Des de la CUP-Capgirem Barcelona proposaran als òrgans de decisió de la CUP que el partit demani "el cessament immediat" del conseller d'Interior, Jordi Jané. "Una vegada més, els Mossos i la conselleria d'Interior prenen mesures repressores contra l'esquerra independentista, contra la lliure expressió de les classes populars", ha criticat la regidora de la CUP Maria José Lecha.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també ha acusat els Mossos de "complicitat amb l'Estat" per les detencions. Es dóna el cas que Venturós va ser arrestada per la policia catalana després de desobeir quatre citacions judicials, ja que està sent investigada per un presumpte delicte electoral en mantenir la bandera estelada a la façana de l'Ajuntament en dies d'eleccions.

Des de Madrid també han arribat mostres de suport als detinguts. Concretament Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han mostrat la seva solidaritat.

ERC defensa l'actuació de la policia i critica l'Audiència Nacional

En una línia similar a la posició que va defensar quan els Mossos van detenir Montse Venturós, ERC ha defensat l'acció policial i ha dirigit les crítiques contra la justícia. "No podem demanar als Mossos que facin política", ha afirmat en roda de premsa el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià. Segons ell, la policia catalana no pot renunciar a les funcions de policia judicial: "No té cap sentit que si volem fer una República i exercir tota la sobirania, retornem les petites parts que ja tenim".

Esquerra ha carregat, en canvi, contra l'Audiència Nacional per una acció "desproporcionada". "L'Estat que ens imaginem en cap cas reprimiria d'aquesta manera la llibertat d'expressió. Donem tot el suport als detinguts", ha conclòs. En opinió de Sabrià, l'actuació dels Mossos no hauria d'influir en les negociacions pressupostàries obertes al Parlament, encara que la CUP ja hagi demanat la dimissió del conseller d'Interior.

stats