Política 26/09/2018

Els Mossos retiren les tendes de l'acampada independentista de la plaça Sant Jaume

El director del cos addueix motius de seguretat per l'alerta terrorista de quatre sobre cinc

Ot Serra
3 min
Un moment del desallotjament a la plaça Sant Jaume

BarcelonaL'endemà que els activistes independentistes de l'Acampada per la Llibertat tornessin a muntar les tendes a la plaça de Sant Jaume (després d'una pausa per les Festes de la Mercè), els Mossos d'Esquadra les han desmuntat. Desenes d'agents han retirat tots els materials dels activistes, que s'han endut en furgonetes i, segons ha anunciat el director general de la policia catalana, Andreu Joan Martínez, es troben "a disposició" dels activistes a la comissaria de Sants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a l'ARA els Mossos d'Esquadra i ha confirmat més tard Martínez en roda de premsa des del departament d'Interior, han retirat objectes fixos i altres elements (que inclouen les tendes) que no poden quedar-se instal·lats a la plaça per "motius de seguretat". Per justificar aquesta decisió recorden que l'acampada està situada entre dos edificis institucionals, que hi ha un nivell quatre d'alerta terrorista i que el col·lectiu ha manifestat una "voluntat de permanència i estabilitat". Ara bé, tot i que "no hi pot haver objectes" a la via, els Mossos recalquen que no desallotjaran els manifestants, que si volen poden quedar-se a la plaça concentrats.

A preguntes dels periodistes, Martínez ha negat que l'actuació tingui a veure amb la mobilització que dissabte tindrà lloc al mateix espai convocada pel sindicat de la Policia Nacional Jusapol. El director dels Mossos ha insistit que s'ha intervingut per garantir la seguretat però també ha assenyalat que els Mossos "vetllaran per l'equilibri del dret i la llibertat d'expressió". El director de la policia catalana ha subratllat que els manifestants per ells mateixos no representaven un risc de seguretat, però sí que hi havia la possibilitat que "qualsevol persona" pogués introduir algun "element" que sí que suposés un perill.

Martínez ha assenyalat que la intervenció s'ha fet amb "absoluta normalitat" i "fins i tot amb col·laboració" d'alguns dels manifestants. "No hi ha hagut cap incident", ha destacat. La retirada d'objectes s'ha fet davant una vintena de manifestants que contemplaven el desallotjament al crit de "Llibertat presos polítics". Entre ells, l'home que va perdre un ull durant les càrregues policials de l'1-O, Roger Español.

Els activistes van tornar a muntar ahir les tendes amb la sospita que el desallotjament es podia produir. De fet, van fer una crida a la ciutadania per evitar-lo i un centenar de persones van concentrar-se a la plaça per aquest motiu. Ahir, però, els Mossos van permetre l'acampada. Finalment, els agents han tret les tendes de campanya aquest dimecres.

La CUP demana la dimissió de Buch

La CUP ha demanat aquest matí la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, pel desallotjament de l'acampada independentista de la plaça de Sant Jaume. "La seva actuació va en contra del que necessita el moviment republicà i per coherència ha de plegar", ha afirmat la diputada Natàlia Sànchez en declaracions als mitjans. Sànchez ha criticat que es busquin "excuses" i no es vulgui parlar de desallotjament. "És evident que ha arribat la Brimo, ha requisat el material i ha expulsat els manifestants", ha insistit.

La representant dels anticapitalistes al Parlament ha fet una crida a la mobilització els pròxims dies i, de fet, ja circula una convocatòria per fer una altra acció a la plaça de Sant Jaume aquest dissabte a les set del matí, hores abans de la concentració del sindicat de la Policia Nacional. Sobre una possible actuació dels Mossos davant un hipotètic enfrontament, Martínez ha apuntat que s'anirà "analitzant i avaluant la situació". Els activistes frustrats per l'actuació de la policia catalana lamentaven ser poca gent per oposar resistència als Mossos i es mostraven esperançats que en la pròxima ocasió la mobilització tingui més força. De fet, fonts policials admeten que el fet que durant la nit la majoria de les tendes es quedessin buides augmentava el risc per a la seguretat perquè els mateixos organitzadors no podien controlar que hi pogués haver incidents.

stats