El Moviment 30/03 convoca el dia 26 de maig un acte de suport a Marta Rovira a Vic

La capital d’Osona se solidaritzarà amb la secretària general d’ERC a l’exili

"Som llibertat". Aquest és el lema que encapçalarà l’acte de suport a la vigatana Marta Rovira –exiliada a Suïssa des de finals de març– que se celebrarà a Vic el dissabte 26 de maig. Des de les 5 de la tarda i fins ben entrada la mitjanit, la plaça de la Catedral de Vic serà escenari d’una jornada solidària amb la qual es pretén recaptar fons per a la caixa de resistència de l’associació de familiars dels polítics presos i a l’exili.

L’acte l’encapçala el Moviment 30/03, una plataforma que el març del 2016 sorgia de la voluntat ciutadana arran de la investigació del regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, a qui l’Audiència Nacional atribuïa un delicte d’incitació a la sedició. Des del mateix escenari on se celebrarà la jornada solidària, Coma era, precisament, qui encetava l’acte de presentació. Ho feia envoltat de representants de les desenes d’entitats que van adherir-se al moviment i compartint taula amb Joan Ballana i Maria Balasch, regidors d’Esquerra Republicana-Som Vic a l’Ajuntament de Vic.

“En el seu moment el perseguit per l’estat espanyol vaig ser jo, però ara és la Marta”, començava Coma. Amb aquestes paraules el regidor vigatà lamentava no haver pogut enterrar la raó de ser del Moviment 30/03 amb l’arxivament de la seva causa, tot i que ha agraït la resposta col·lectiva de la ciutat, “una vegada més”, davant la repressió de l’estat espanyol.

El plat fort de l’acte de suport a Marta Rovira serà una botifarrada, que es complementarà amb set hores de concerts. Ja han confirmat la seva assistència grups com Macedònia, Gerard Quintana, Ernest Crusats i la companyia Elèctrica Dharma. Les actuacions musicals s’intercalaran amb els parlaments del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, de l’humorista Peyu i dels exdiputats Albano Dante Fachin i Antonio Baños, entre d’altres. Paral·lelament, s’espera que un dels moments més emotius de la jornada arribi amb la intervenció, des de Suïssa, de Marta Rovira.

A la presentació, Ballana, cap de llista d’ERC-SOM Vic, reivindicava, en nom del Moviment 30/03, la voluntat de convertir la jornada del dia 26 “no en un acte local o comarcal, sinó de país”. Per la seva banda, quan va ser preguntada per l’estat actual de Rovira, Balasch –que hi té una estreta amistat– avançava que “des de l’exili la Marta es manté ferma, amb les conviccions clares i amb la voluntat de seguir treballant en defensa dels drets civils i polítics”.

A la pàgina web (Freerovira.org) que s’habilitava aquest mateix dimecres, el Moviment 30/03 hi ha fet públic el manifest a través del qual exigeixen la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. A través de la plataforma també es podran fer donatius.

Més continguts de