Política 11/08/2016

Munté avisa la CUP: “La confiança no es negocia”

Puigdemont afinarà el debat parlamentari amb Junqueras, a finals d’agost, i després citarà els grups

Maiol Roger
3 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, durant l'entrevista a l'Ara / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEls diferents ritmes negociadors que el Govern i la CUP volen de cara a la qüestió de confiança a Carles Puigdemont ja han tensionat les converses abans que es produeixin. A l’executiu li ha molestat la pressió dels anticapitalistes, que han rebutjat les crides a negociar els pressupostos del 2017 del departament d’Economia perquè abans volen tractar amb Puigdemont el full de ruta del procés. La portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, va llançar ahir un avís a la CUP des dels micròfons de RAC1: “La confiança no es negocia. O es té o no es té”. I va recordar als anticapitalistes que el debat sobre el president es va convocar pel seu no als comptes. Per això, la portaveu els va instar a respectar els tempos negociadors del Govern: “La CUP no pot marcar el ritme i condicionar la qüestió de confiança”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El plantejament inicial de Puigdemont era sotmetre’s a la qüestió de confiança sense una negociació prèvia i lligar-ho a l’aprovació dels pressupostos del 2017, que sí que havien de ser consensuats amb els anticapitalistes. Tot i això, la seva intenció de fer una ronda de contactes amb els partits va accelerar la pressió de la CUP per reunir-s’hi. I és que la voluntat dels anticapitalistes és que els comptes vagin de banda del debat del full de ruta, en què volen plantejar al president la inclusió del referèndum unilateral d’independència (RUI). Munté, tot i les crítiques, va obrir la porta a conversar sobre el pla del procés: “En el full de ruta que hi ha sobre la taula el RUI no existeix, no està previst. Però ¿aquest full de ruta és immutable? ¿No pot ser objecte de cap millora sempre que obeeixi el mateix objectiu? I tant, de tot es pot parlar”.

Puigdemont no tancarà la qüestió de confiança fins al mateix setembre, malgrat que no només la CUP insistia a resoldre-la abans, ja que també ERC va instar Puigdemont a assegurar-se els suports abans de vacances. Els republicans lamenten fins i tot que no hi hagi hagut trobada formal amb el vicepresident, Oriol Junqueras, per traçar l’estratègia. La portaveu li va treure importància: “El contingut de la intervenció del president encara no l’hem socialitzat. Hi està treballant i és massa aviat per concretar res”.

Puigdemont està en contacte amb Junqueras tot i les vacances, però la trobada formal no serà fins a finals d’agost. Una de les dates possibles és el 29, després del primer consell executiu posterior a l’aturada estival. Un cop afinada l’estratègia amb Junqueras, Puigdemont farà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, que Munté ja va avançar que podrien iniciar-se aquella mateixa setmana o la primera de setembre.

Compromís pels pressupostos

El Govern dóna per descomptat que la CUP donarà suport a la qüestió de confiança a Puigdemont, però també accepta que serà difícil portar els comptes ja lligats a la sessió parlamentària. No només per la falta de voluntat de la CUP, tampoc perquè es prevegi una negociació que pot tornar a ser complicada (la CUP va tombar els del 2016 tot i setmanes de converses prèvies, amb esculls insalvables com la pujada impositiva a les rendes més altes), sinó perquè encara ara es desconeixen les bestretes de l’Estat, imprescindibles per afinar els comptes.

L’executiu confia poder arrencar abans del ple un compromís pel qual la CUP accepti avalar la tramitació parlamentària dels comptes, amb algunes de les línies mestres dels pressupostos del 2017 ja pautades. “Ja s’hi està treballant i de ben segur que s’accelerarà en els pròxims mesos. I hi haurà un lideratge clar del vicepresident per poder assolir un acord”, va destacar Munté.

La majoria de consellers fan vacances aquestes dues setmanes d’agost, abans d’encarar un setembre que serà decisiu per al futur de l’executiu: no superar alguna de les dues votacions clau a què s’enfrontarà (la qüestió de confiança i els comptes) obligaria Puigdemont a convocar noves eleccions.

stats