Política 29/12/2016

Munté, sobre Homs: "Posar les urnes mai pot ser delicte. La democràcia està en perill"

Dirigents sobiranistes carreguen contra el processament de l'exconseller de Presidència per haver participat en l'organització del 9-N

Ara
2 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en roda de premsa / ACN

BarcelonaDos dies després de la detenció del regidor de la CUP de Vic Joan Coma, acusat de sedició per la Fiscalia, el Tribunal Suprem ha iniciat aquest dijous el processament de l'exconseller de la Presidència i actual cap de files del PDECat a Madrid, Francesc Homs, per haver participat en l'organització del procés participatiu del 9 de novembre. Se l'acusa de desobediència i prevaricació, els mateixos delictes pels quals es jutjarà el proper mes de febrer l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. El Congrés de Diputats ja havia donat llum verda al suplicatori el 22 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les reaccions a la decisió del Suprem no s'han fet esperar.

La portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha sortit en defensa de Francesc Homs i a través d'una piulada ha alertat que la "democràcia està en perill". "Posar les urnes mai pot ser delicte [...] Estem amb tu, Francesc Homs", ha assegurat.

Per la seva banda, Jordi Sánchez, president de l'ANC, ha repassat els casos més destacats de la judicialització del procés d'independència i ha afirmat, contundent, a través d'una piulada: "Tot l'Estat contra Catalunya".

El portaveu al Parlament de CSQP, Joan Coscubiela, ha insistit que "la judicialització de la política no només no ajuda sinó que complica la solució del conflicte".

El PSC ha lamentat també "la judicialització de la política", però ha recordat que "usar la llei de consultes per tirar endavant la consulta del 9-N va ser un error d'Artur Mas", segons ha explicat la portaveu parlamentària, Eva Granados. La diputada ha dit que confia que Homs "es pugui defensar i que tingui una sentència justa".

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha celebrat, en canvi, el procés contra Francesc Homs: "Afortunadament, a Espanya, encara que sigui un polític, tothom ha de rendir comptes davant la llei". De Páramo ha afegit que "el senyor Homs, la senyora Forcadell i companyia han de comparèixer davant de la justícia quan no compleixen les normes".

També el coordinador general del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha apuntat que és Homs qui "s'ha buscat" per "anar de llest" que el Tribunal Suprem l'hagi deixat a les portes de seure al banc dels acusats pel 9-N. "S'ha demostrat que ni Homs, ni Artur Mas, ni ningú pot fer el que li doni la gana en un estat de dret", ha conclòs.

stats