Política 10/12/2016

Munté tanca la porta a apujar l'IRPF però no s'imagina que el debat sobre la fiscalitat posi en perill el referèndum

La consellera de la Presidència nega que el Govern faci "xantatge" a la CUP, que demana més pressió fiscal a les rendes altes per aprovar els comptes

Ara
2 min
Munté tanca la porta a apujar l’IRPF però no s'imagina que el debat sobre la fiscalitat posi en perill el referèndum

BarcelonaLa consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, nega que vincular l'aprovació dels pressupostos del 2017 i el referèndum sigui un "xantatge", tal com defensa la CUP. En una entrevista a l'ACN, ha assegurat que el Govern fa una crida a la "responsabilitat" de les formacions polítiques que volen tirar endavant una consulta sobre la independència a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Neus Munté ha deixat clar –tal com ja havia fet anteriorment– que no hi ha marge per apujar l'IRPF a les rendes més altes, ni tampoc l'impost de patrimoni ni de successions. D'aquesta manera ha tancat la porta a la demanada dels cupaires d'augmentar la pressió fiscal als més rics, que per a la formació el llindar és a partir dels 60.000 euros anuals.

Puigdemont convocarà eleccions si no s'aproven els pressupostosTanmateix, Munté sí que s'ha mostrat disposada a explorar altres formes impositives per recaptar més recursos, com de fet ja ha dut a terme el Govern introduint l'impost sobre les begudes ensucrades o els béns improductius. "És un debat que hem tingut en moltes ocasions a Catalunya, les rendes del treball són molt altes, no hi ha marge de més gravació d'aquests impostos, i el que fem és cercar aquests marges amb altres figures impositives en què creiem que hi ha recorregut", ha explicat.

Preguntada per si el debat sobre l'augment de l'IRPF podria posar en perill el referèndum, Munté ha respost que no es pot ni imaginar aquesta situació i ha recordat que aquesta legislatura és "excepcional" i, per tant, obliga tothom a fer els passos amb màxima lleialtat i responsabilitat. "Des del Govern fins ara estem complint i de manera molt explícita", ha defensat.

Munté nega el "xantatge"

Munté no comparteix l'opinió de l'esquerra anticapitalista, que ha criticat en nombroses ocasions que la Generalitat posi com a condició per fer el referèndum l'aprovació dels pressupostos. Segons la també portaveu del Govern, els comptes del 2017 no són un xantatge sinó "una necessitat de país" i ha recordat que "sempre és millor un nou pressupost que una pròrroga pressupostària, que permet molt poc marge de maniobra". L'any passat, el desacord entre Junts pel Sí i la CUP ja va propiciar la pròrroga dels comptes del 2015.

"El sistema de salut, l'educació, les polítiques socials, les inversions, les polítiques en habitatge, etc., requereixen uns nous pressupostos i també ens ho demana la societat i les entitats socials", ha afegit. Després ha insistit en el fet que també cal aprovar els comptes per complir amb els mandats democràtics i avançar en les estructures d'estat.

stats