PROCÉS SOBIRANISTA
Política 14/08/2016

Munté s’obre a incloure el RUI al full de ruta però no als pressupostos

Ara
2 min
Munté s’obre a incloure  el RUI al full de ruta però no als pressupostos

BarcelonaUn referèndum complex

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern té coll avall que al setembre, abans de la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont, haurà de debatre si s’inclou o no al full de ruta del procés el referèndum unilateral d’independència (RUI), una exigència de la CUP que veu bé ERC i que genera dubtes al Partit Demòcrata Català. La portaveu de l’executiu, Neus Munté, va mostrar ahir la disposició del Govern a parlar del RUI, però també les seves inquietuds: “Els riscos hi són i els assumim”, va dir en una entrevista a Europa Press, en què va demanar estudiar el RUI “amb molta cura i discreció”. El 9-N, segons Munté, demostra la complexitat d’implantar el RUI, i va considerar que tot element que s’incorpori al full de ruta ha de tenir un component democràtic, seguretat jurídica, generar amplis consensos i ser homologable des d’un punt de vista internacional.

Fora dels comptes

El que no farà el Govern és incloure una partida destinada a convocar el RUI als comptes del 2017, que també negociaran amb la CUP a l’inici del curs polític. “En l’elaboració dels pressupostos s’han de tenir, de moment, altres prioritats. Això no significa que el full de ruta no pugui ser millorat i ampliat”, va deixar clar Munté. La portaveu va argumentar que, si bé el RUI es pot incloure en els plans del Govern per al procés, els pressupostos no han de “preveure tots i cadascun dels instruments i elements que van sorgint en el debat polític”. La negociació dels comptes i la de la qüestió de confiança aniran en paral·lel. Tot i que el Govern no tindrà a punt els pressupostos el dia que Puigdemont se sotmeti a la votació sobre el seu futur, a l’executiu sí que esperen tenir el compromís de la CUP d’acceptar la seva tramitació.

Un pla millorable

Munté va reafirmar que el Govern està disposat “a parlar de tot” per millorar el full de ruta i va posar com a exemple el termini inicial de 18 mesos per a la independència, qüestionat des del primer dia. “Reduir no es poden reduir, però tampoc cal allargar-los respecte als terminis inicialment previstos. El que calgui per culminar bé el procés”. Qualsevol proposta que sorgeixi, va concloure Munté, ha de complir les mateixes condicions que exigeixen al RUI: “Volem que el full de ruta avanci amb seguretat, amb instruments cent per cent democràtics”.

stats