Política 12/09/2014

Carme Forcadell i Muriel Casals: "Mai a la història havíem tingut aquesta unitat"

Les presidentes de l'ANC i Òmnium diuen a TV3 que els catalans "no poden esperar més". "Ara s'ha de resoldre políticament"

Ara
2 min

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural celebren l'èxit assolit amb la V de la Diada, un esdeveniment que ha refermat la "unitat" del poble català per exercir el dret a decidir el seu futur polític. "Mai a la història havíem tingut aquesta unitat", ha dit la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en una entrevista conjunta amb la presidenta d'Òmium, Muriel Casals, a 'Els matins' de TV3. "Cal preservar-la [la unitat] per assolir l'objectiu" de votar el 9-N, han subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues han aplaudit l'èxit de les formes en què ahir es va produir la mobilització: "És tan important el 'què fem' com el 'com ho fem'", ha dit Forcadell, que ha ressaltat que ens n'"hem de sentir orgullosos".

I després de la V? "No podem esperar més, com a poble", ha sentenciat Forcadell. "La societat civil fa anys que ens estem movent. Ara s'ha de resoldre políticament, però s'ha de fer ja", ha conclòs. Per la seva banda, Muriel Casals ha subratllat que els polítics "tenen el mandat de portar-nos a la consulta" i Forcadell ha reblat que, davant d'un veto estatal, no hi pot haver més "negociació" que els termes de la "secessió". "Rajoy no escolta però ho sent", ha dit Casals, que ha sentenciat: "El govern espanyol té un problema molt gros sobre la taula. El pot allargar, però només se soluciona d'una manera, votant. Ho té fàcil, no ha de fer res, només deixar votar".

"El 9-N s'ha de votar. No hi ha alternativa, o almenys nosaltres no la veiem", ha subratllat Forcadell. Tanmateix, i preguntades per si se sumarien a una proposta de "desobediència civil", Casals ha exhibit prudència: "La consulta s'ha de fer sí o sí, però obeint la legalitat catalana". Forcadell, malgrat que ha mostrat la mateixa cautela, ha afegit: "La desobediència ha servit històricament per fer avançar la humanitat".

Sobre els atacs informàtics que els organitzadors han admès haver patit, Forcadell ha lamentat que "algunes persones" estan "intentant per tots els mitjans desqualificar el moviment sobiranista".

Preguntades sobre si preveuen més mobilitzacions abans del 9-N, Forcadell ha dit que "en principi no", però ha admès que es podrien reactivar depenent de com avanci el procés: "Ja veurem què passa. Ara gaudim de l'èxit d'ahir". Alhora, Casals ha constatat que el poble català està "en un estat de mobilització permanent".

stats