Política 13/06/2014

La presidenta d'Òmnium Cultural recorda al Papa que la unió de Catalunya amb Espanya va ser "forçosa"

Francesc diu a 'La Vanguardia' que "la secessió d'una nació sense un antecedent d'unitat forçosa s'ha d'agafar amb moltes pinces". Muriel Casals replica a RAC1 que Catalunya va perdre les seves llibertats el 1714

Ara
1 min
Muriel Casals durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, recorda al papa Francesc que la unió de Catalunya amb Espanya va ser "forçosa", després de la derrota en la Guerra de Successió el 1714. En una entrevista a RAC1, Casals està d'acord que els processos sobiranistes s'han d'analitzar "cas per cas", tal com diu el Francesc. Més tard, Casals ha dit que el Papa "juga amb les paraules", com "correspon" a un mandatari internacional. I ha insistit que "podem ser un exemple de bones pràctiques dins d'Europa". "Si ho fem ben fet, no passarà res".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 'La Vanguardia', Francesc ha distingit entre la independència per emancipació –com les americanes que es van emancipar dels estats europeus– i per secessió, de la qual ha posat com a exemple l'antiga Iugoslàvia.

"Hi ha pobles amb cultures tan diverses que ni amb cola es podien enganxar. El cas iugoslau és molt clar, però jo em pregunto si és tan clar en altres casos, en altres pobles que fins ara han estat junts". Per això, i després d'alertar que tota divisió el "preocupa", ha demanat analitzar aquestes situacions cas per cas: "Cal estudiar cas per cas. Escòcia, la Padània, Catalunya. Hi haurà casos que seran justos i n'hi haurà que no ho seran, però la secessió d'una nació sense un antecedent d'unitat forçosa s'ha d'agafar amb moltes pinces i analitzar tots els aspectes".

stats