Política 26/03/2013

Muriel Casals entendria un possible endarreriment de la consulta més enllà del 2014

La presidenta d'Òmnium creu que el pacte fiscal és un "camí esgotat" tant per la banda catalana com per l'espanyola

Acn
4 min
Muriel Casals durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, entendria que s'ajornés la celebració d'una consulta més enllà del 2014 [àudio de la declaració]. Així ho ha assegurat durant una entrevista a l'ACN, amb motiu de la publicació del llibre 'La fam i l'orgull", en què analitza el caràcter català des d'una perspectiva socioeconòmica i el rumb del país. "Entenem que hi poden haver circumstàncies polítiques que facin modificar el calendari", ha assenyalat, però ha afegit que des d'Òmnium serien "absolutament crítics" si el que es fes fos "aparcar la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alhora, ha afirmat que el del pacte fiscal és un "camí esgotat", perquè hi ha una majoria catalana que vol tenir un estat i tant al PP com al PSOE els desgastaria fer "concessions". "Ens ha faltat autoafirmar-nos, estimar-nos més a nosaltres mateixos i el nostre entorn". Aquesta és una de les reflexions que la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha fet a l'Agència Catalana de Notícies durant l'entrevista amb motiu del seu darrer llibre, titulat 'La fam i l'orgull' i publicat per Ara Llibres. Casals aprofita les 170 pàgines llargues per analitzar com som els catalans, quin ha estat el nostre context socioeconòmic i també polític, i el full que té marcat el país.

El títol del llibre s'inspira en una frase de l'escriptor irlandès Jonathan Swift: "Les nacions pobres tenen gana, les nacions riques són orgulloses; l'orgull i la fam estaran sempre confrontats". La presidenta d'Òmnium veu possible que als catalans i catalanes els hagi faltat orgull, però en tot cas indica que això s'explica per les "circumstàncies" i sentencia que "no hem tingut orgull perquè ens han aixafat molt des del nostre entorn".

Muriel Casals s'endinsa en el terreny de la política, un fet inevitable quan s'analitza i s'opina sobre el context actual, i a les pàgines del llibre assenyala que Òmnium Cultural ha assumit "activitats molt properes a la política". Però ho defensa en assegurar que, en el context actual, es tracta d'una "obligació". Afegeix, en aquest sentit, que no hi ha hagut cap baixa per part dels socis per aquest motiu.

Crítica si s'aparca la consulta, no si s'ajorna

Si s'analitza el rumb del país, és inevitable abordar la convocatòria d'una consulta. La presidenta d'Òmnium Cultural assegura que l'entitat no serà crítica amb el Govern pel fet que s'ajorni "més enllà del 2014". "Serem respectuosos i acceptarem les explicacions si són raonables", afirma Muriel Casals, i afegeix que "el ritme estricte és una qüestió que han de decidir els polítics".

"Els polítics han de sentir el nostre alè al seu clatell, que sàpiguen que som darrere seu i que no els deixarem aturar", adverteix, de totes maneres, la presidenta d'Òmnium. I és que, tot i que s'entendria un ajornament per "circumstàncies polítiques", des de l'entitat seran "absolutament crítics" si del que es tracta és d'"aparcar la consulta". "Estarem defensant el que els ciutadans hem aconseguit, que és que el nostre Govern ens ha fet una promesa i l'ha de complir", sentencia.

El pacte fiscal, un "camí esgotat"

A banda de la consulta, el rumb català també hauria pogut quedar marcat per l'assoliment d'un pacte fiscal. La presidenta d'Òmnium descarta que es recuperi aquesta opció perquè la veu com un "camí esgotat pels dos costats". Des del seu punt de vista, hi ha "una majoria de catalans" que senten "il·lusió" davant la possibilitat de construir el seu propi estat. Però Casals també creu que tant el PP com el PSOE han "excitat les seves bases" amb l'anticatalanisme, de manera que si ara fessin "concessions", a qui les fes li suposaria perdre les properes eleccions.

Muriel Casals veu "difícil" que els partits espanyols siguin capaços de fer "una campanya gaire intel·ligent", mostrant que fer "concessions als catalans" és l'única manera de "mantenir la unitat d'Espanya". Seguint aquest fil, la presidenta d'Òmnium considera que els ciutadans espanyols no són "conscients" de les demandes que podien provenir de Catalunya, perquè "una gran part dels seus líders els han amagat la veritat". Casals, però, admet que hi pot haver una "sorpresa" per part de les institucions espanyoles perquè els catalans sempre han "perdut guerres" i han "cedit", mentre que ara s'ha adoptat una actitud de "fermesa".

Millor el "lideratge compartit" que els "grans lideratges"

Pel que fa a la manera com s'ha d'encarar el futur del país i qui ho ha d'encapçalar, la presidenta d'Òmnium es mostra partidària de fer-ho des d'un "lideratge compartit" com el que va sorgir de les eleccions al Parlament, amb una Convergència i Unió que es va veure obligada a pactar amb ERC per garantir la governabilitat. "Els grans lideratges tan forts també tenen els seus riscos. La nostra prudència de no voler-nos decidir rotundament per un líder molt poderós també té les seves raons", assenyala Muriel Casals.

Tot i això, la presidenta d'Òmnium no ha volgut anar més enllà davant la possibilitat d'un Govern d'unitat. En qualitat de presidenta de l'entitat, declina opinar. Des del seu paper de ciutadana, assenyala que en moments com els actuals, "com més fort, més sòlid, més plural sigui el Govern, millor". Això sí, també veu viable la fórmula actual, i destaca que ERC s'ha "compromès" amb el procés.

Tornant als tipus de lideratge, Muriel Casals afirma que Catalunya ha tingut una "feblesa" durant la seva història, i és "la manca d'unes elits que facin d'elit". És a dir, "que es posin al davant, que es considerin model". Amb tot, la presidenta d'Òmnium afegeix que als catalans també se'ls fa difícil de seguir un lideratge, possiblement per la seva "tradició anarquista". "Ens costa, reclamem líders, però quan hi ha un líder o algú que s'ofereix per liderar un procés com el que estem vivint, som molt reticents a reconèixer aquest lideratge", conclou.

stats