POLÍTICA
Política 26/07/2012

Muriel Casals: "Pressionarem perquè el Govern no flaquegi"

La presidenta d'Òmnium veu "essencial" la Hisenda pròpia i anuncia que ja té estudiats mecanismes per aplicar-la 'de facto' en cas que Madrid tanqui la porta al concert

Ara
2 min
Muriel Casals

BarcelonaÒmnium Cultural no està disposada a cedir en l'exigència d'una Hisenda pròpia per a Catalunya. Així ho ha deixat clar aquest dijous la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, que ha assegurat que Òmnium "està disposada a pressionar per evitar que el Govern flaquegi" i per "reaccionar si el govern central rebutja les demandes" catalanes. Evocava així la capacitat de convocatòria el 10-J a favor del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Casals ha subratllat la importància que el Parlament aquest dimecres "interpretés de manera molt rotunda la voluntat del país". "Era molt important que el govern no cedís en aquesa proposta en honor del consens", ha assegurat, i ha afegit que si per incorporar el PSC al consens hagués caigut la Hisenda pròpia, Òmnium "hauria estat molt crítica". Això sí, ha destacat la importància que els socialistes no hi votessin en contra, sinó que optessin per l'abstenció.

La lliçó de l'Estatut, apresa

Per la presidenta d'Òmnium, no hi ha risc que el procés del pacte fiscal acabi com l'Estatut perquè aquests dies hi ha hagut clares mostres que "la lliçó de l'Estatut està apresa". Ha insistit que l'entitat té "bastants elements" estudiats amb experts per organitzar un procés d'insubmissió fiscal si l'Estat tanca la porta al concert o, com l'ha anomenat ella, una "campanya de lleialtat fiscal" en què els catalans diguin clarament que volen pagar impostos, però a la Generalitat.

El que està clar és que Òmnium no pensa "conformar-se" amb una simple millora del finançament, sinó que advoca per un canvi de paradigma perquè la clau de la caixa sigui exclusivament per a Catalunya. En qualsevol cas, per a l'entitat catalanista el concert econòmic només és una part de la sobirania que vol per a Catalunya, perquè vol que els catalans siguin "propietaris de les pròpies decisions culturals".

stats