POLÍTICA
Política 01/12/2010

Els negociadors de CiU i PSC inicien contactes per la constitució del Parlament i la investidura de Mas

Els 62 diputats donen a CiU marge suficient per copar la majoria dels llocs de la Mesa del Parlament, entre ells la presidència, cosa que li dóna marge per fer concessions a altres grups per assegurar-se contrapartides

Efe
2 min

BarcelonaEls equips negociadors designats per CiU i PSC inicien aquest dijous les converses per buscar un possible acord sobre la composició de la Mesa del Parlament i la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Les converses seran discretes, el més lluny possible del focus dels mitjans de comunicació, i no se cenyiran només a CiU i PSC sinó que també s'estendran a la resta de partits catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip Puig i Josep Maria Pelegrí, els números dos de CDC i UDC respectivament, conduiran les negociacions per part de CiU -en algunes de les reunions es podria incorporar Josep Antoni Duran i Lleida-, mentre que per part socialista acudiran Joaquim Nadal i Miquel Iceta. El primer assumpte a negociar serà la composició de la Mesa del Parlament i l'elecció de la persona que substituirà Ernest Benach al capdavant de la cambra catalana.

Els 62 diputats que ha obtingut CiU a les eleccions catalanes li donen el marge suficient per copar la majoria dels llocs de la Mesa del Parlament -quatre dels set en joc-, entre ells la presidència de la Cambra cosa que li dóna marge per fer concessions a altres grups per assegurar-se contrapartides a canvi, que podrien estar relacionades amb la investidura de Mas. Amb la configuració actual, només CiU, PSC i PPC tenen assegurat un lloc a la taula. Esquerra corre el risc de quedar-se fora si no arriba a un pacte amb els convergents, o fins i tot amb ICV-EUiA per repartir-se un dels llocs dos anys per a cadascun. CiU no ha de tenir cap problema per situar l'exconsellera Núria de Gispert com a nova presidenta del parlament català a la sessió constitutiva del nou Parlament, prevista per a la setmana que comença el 13 de desembre.

L'única opció per bloquejar la seva designació seria que la resta de formacions votessin en bloc per un candidat alternatiu, cosa realment improbable tenint en compte la disparitat ideològica que existeix al Parlament. Respecte a l'elecció de les dues vicepresidències, el fet més probable és que CiU es quedi una i el PSC aconsegueixi la segona.

Passada aquesta votació, després es decideix qui són els quatre secretaris de la Mesa: si CiU divideix els seus vots a parts iguals, aconseguiria els dos primers llocs en joc, perquè suma 31 en les dues votacions, llevat que hi hagués una estratègia conjunta de la resta de partits per evitar-ho. El tercer hauria de correspondre al PSC, perquè té 28 diputats, i el quart al PP català, perquè compta amb 18 vots, de manera que ERC i ICV-EUiA depenen que CiU els pugui cedir un representant o bé que els dos grups pactin repartir-se aquest últim lloc en períodes de dos anys.

stats