Política
Política 27/08/2011

Nadal aposta per Iceta per dirigir el PSC

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, considera que Miquel Iceta és el més ben situat per succeir Montilla com a primer secretari del partit

Acn
3 min
UN PAPER IMPRESCINDIBLE El paper de Joaquim Nadal dins del PSC és clau: fa de pont entre les diferents sensibilitats del partit, una tasca gens fàcil en ple debat intern.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Joaquim Nadal, president del grup parlamentari del PSC, considera que Miquel Iceta és qui està més ben posicionat per substituir Montilla com a secretari dels socialistes catalans. Tot i així, Nadal creu que cal veure com evolucionen les posicions dels diferents aspirants fins al congrés del desembre, que és quan escolliran el nou secretari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nadal ha explicat en una entrevista a l'agència de notícies ACN que Miquel Iceta té "molta acceptació interna", i aquest és un dels seus punts a favor, però alhora considera que "té més possibilitats partit endins que partit enfora", ha reconegut. Explícitament, però, Nadal no ha volgut mullar-se sobre si prefereix Iceta o altres noms que ja es dóna per fet que es presentaran, com ara l'obiolista Joan Ignasi Elena, l'alcade de Terrassa, Pere Navarro, o l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. El socialista ha citat precisament aquests noms tot i que només Elena s'ha postulat explícitament. De Ros, ha remarcat que encara s'ho està pensant perquè és possible que decideixi optar a ser candidat a la Generalitat en lloc d'aspirar a primer secretari.

De cara al congrés socialista del desembre, una de les qüestions clau serà la discussió sobre si cal un grup propi del PSC al parlament espanyol. Nadal es mostra partidari de votar diferent en qüestions que afectin especialment Catalunya i aposta per concretar per escrit els casos en què els diputats catalans podrien votar diferent. "Hauria de ser un document nou que redefinís les relacions internes en el grup socialista, que establís la casuística i atorgués a l'executiva del PSC la facultat d'orientar el vot dels diputats socialistes catalans en aquells temes en els quals Catalunya pogués ser considerada una prioritat", ha concretat.

De cara a les eleccions generals, Nadal ha reconegut que les coses estan més difícils que fa quatre anys i que és possible que el PSC experimenti un retrocés. Ha afegit, però, que tot dependrà de "l'efecte Rubalcaba" i de si l'electorat català "entén què s'hi juga". Si els electors s'adonen de la possiblitat que Rajoy governi Espanya, ha dit Nadal, el PSC tindrà més bon resultat que si l'electorat pensa en el "tercer en discòrdia". S'ha referit així al candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que "ha volgut ser a la palestra i sortir cada dia" durant l'estiu, però, al seu parer, no ho ha fet sempre amb encert.

Segons el dirigent socialista, el líder d'UDC és un "mestre" a l'hora de llançar temes que "li interessen a ell o al seu partit", però no a CiU. "Aquesta ambició per situar-se a la graella de sortida, no en la pole però sí en la tercera posició, és el que probablement l'ha perdut aquest estiu", ha assenyalat. Com a mostra, ha citat el debat sobre el número dos de la llista de CiU, que demostra que la federació "no acaba de veure clar el paper unidimensional que ha exercit aquesta legislatura el seu cap de llista".

Un nou pacte CiU-PPC pels pressupostos

En paral·lel a la campanya electoral, el Parlament haurà d'aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2011. Després del pacte CiU-PPC per tirar endavant els comptes del 2010, Nadal ha augurat que el Govern acabarà buscant el mateix soci. "És molt probable que no busquin una alternativa amb nosaltres", ha vaticinat. El PSC, de tota manera, posarà les seves condicions per començar a parlar, i aquesta vegada no es reduirà a una sola, com va passar amb l'impost de successions. Els socialistes plantejaran diversos temes abans de començar negociacions, i Nadal ja n'ha avançat uns quants, com el PIRMI, la llei de barris, les polítiques de dependència, les polítiques territorials, les infraestructures bàsiques, la salut i l'educació. "Són temes que ens semblarien condició mínima indispensable per parlar del pressupost de l'any que ve", ha aclarit.

El socialista ha assegurat que el seu grup està disposat a l'acord, i ja ho ha demostrat amb la investidura i amb el paquet òmnibus. De fet, si no hi ha hagut pacte en altres qüestions, ha dit, és perquè el camí del diàleg ha estat sempre tancat per part del Govern.

Nadal també ha afirmat que els socialistes estan disposats a parlar per intentar tenir una posició diferent amb aquests pressupostos, però ha dubtat que el Govern busqui l'acord amb el PSC "quan tenen tan còmodament el PP a la seva disposició". "CiU haurà de decidir si li convé abocar-se als braços del PPC, que és contrari a l'Estatut i a determinades polítiques culturals o lingüístiques, o, si malgrat això, ja li està bé la facilitat pressupostària que li ofereix", ha resumit.

stats