Política 24/04/2014

Nadal demana als crítics que facin pinya per rellevar Navarro i salvar el PSC

"El partit és dels seus militants, no de les direccions", diu l'exconseller a la carta de renúncia com a president de la federació gironina

Ara
4 min
Joaquim Nadal sortint de l'executiva del PSC aquest dilluns a la tarda / PERE VIRGILI

BarcelonaL'exconseller i exalcalde de Girona Joaquim Nadal ha fet pública aquest dijous la carta que va enviar al primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, en què renuncia al seu càrrec de president de la federació, juntament amb nou dirigents més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nadal fa autocrítica i expressa la seva distància amb l'actual direcció del partit. És una carta en clau interna de la federació gironina, però on es fa evident la distància que hi ha entre l'executiva de Pere Navarro i el sector catalanista sobre com abordar el procés sobiranista.

Diu Nadal: "El partit és dels seus militants, no de les direccions. Això vol dir que el PSC és el meu partit des del 1980 i ho segueix sent. Però ja no em veig amb cor ni amb ganes de continuar assumint responsabilitats orgàniques". I afegeix: "No cal dir que em sap greu prendre ara aquesta decisió i que potser algú considerarà que ara no és el millor moment de fer-ho, atesa la proximitat de les eleccions europees, però l'experiència em diu que mai no és el moment oportú, perquè sempre hi ha una cosa o altra".

[Llegeix aquí la carta sencera]

En declaracions a Catalunya Ràdio, Nadal ha anat més enllà i ha animat els crítics del PSC a decidir si volen fer política "dins del partit", aglutinant tot el sector crític. Ha deixat clar, però, que ell no es veu "liderant" cap nou partit, i ha reblat que només es tornaria a posar al capdavant d'un projecte polític en un cas d'"emergència nacional". L'exconseller ha fet una crida a traçar un nou corrent socialista al voltant d'una persona jove que trenqui amb els patrons establerts. Ha elogiat, fins i tot, la regeneració d'ERC després de les patacades electorals del 2010 i el 2011 amb el relleu de Joan Puigcercós per Oriol Junqueras. "Si el PSC fos capaç de fer l'operació d'autodeglució de Puigcercós a ERC per situar un independent al capdavant [...] significaria una injecció d'aire fresc al partit, amb algú al qual no li passaria factura el passat del partit", ha subratllat.

Nadal també ha carregat contra els que critiquen la seva renúncia com a president del PSC a les comarques gironines sostenint que actua amb ínfules de "caciquisme", com a "cavall de Troia de CiU i ERC per destruir el PSC" o, fins i tot, per "vendre llibres". Alhora, s'ha mostrat indignat per les crítiques rebudes des del PSOE i s'ha qüestionat: com pot ser que "Navarro toleri que Elena Valenciano opini sobre la crisi del PSC a Girona per dir que se'n van els perdedors?".

Admet maniobres polítiques per mantenir "l'especificitat de les posicions gironines en l'espai socialista"

En la carta, l'exconseller i excandidat a la presidència de la Generalitat admet maniobres polítiques per desbancar un dels candidats a primer secretari de l'executiva gironina. Diu Nadal: "Va ser un error que jo m'encaparrés fent encara funcions de primer secretari a frenar la candidatura de la Pia i a portar les coses a un punt d'entesa primer entre tu [Juli Fernández] i jo i més tard entre tu, jo i la Pia amb l'únic objectiu en aquell moment de frenar la candidatura de l'Ignasi Thió, sobretot perquè, sota l'aparença d'una pulsió renovadora, hi vèiem l'amalgama d'interessos i de posicions contraposades que no significaven la cohesió mínima necessària per conduir la nau del partit a Girona".

I afegeix: "Potser hauria estat més assenyat deixar que les coses passessin i que haguéssim pogut prendre la temperatura de les diferents candidatures, adonar-nos que el sentit de la democràcia interna pot no tenir res a veure amb el contrast democràtic dels projectes polítics davant de la ciutadania, i potser hauríem ajudat a anticipar el punt de ruptura inevitable al qual s'ha acabat abocant el partit, per molt que ens penséssim que ho podíem evitar".

Explica Nadal que "la ruptura va començar amb les mateixes negociacions per a l'executiva i va continuar en totes les situacions successives que s'han anat produint". "En dos anys hem vist moviments de tota mena i alineaments variables i canviants de persones, grups i tendències".

Nadal admet que ha lluitat per mantenir "l'especificitat de les posicions gironines en l'espai socialista" en la crisi actual del PSC. "Hem anat reiterant de paraula aquesta voluntat de gironitzar el PSC d'aquí, però els fets ens han anat desmentint una vegada i una altra", afirma l'exalcalde de Girona. "Malgrat que tots, tu i jo els primers, estàvem convençuts que es podia mantenir una certa especificitat de les posicions gironines en l'espai socialista, no ho hem aconseguit i hem aconseguit desdibuixar i diluir el projecte més i més cada dia. I no ha estat una qüestió de més esquerra o de més identitat. No hem perfilat ni una cosa ni l'altra, sobretot perquè hem anat aprofundint en l'error de la direcció nacional de considerar-ho temes separats quan són del tot inseparables i ho són des de Campalans i Serra i Moret, per posar exemples d'abans de la Guerra Civil".

stats