POLÍTICA
Política 07/07/2012

Navarro replica als independentistes que el federalisme "està viu, funciona i garanteix la solidaritat"

El líder del PSC recorda que per arribar a un acord sobre el pacte fiscal Mas ha de "demostrar avui" que vol "solucionar els problemes" i l'insta a fer plans de xoc i fer pagar més als més rics

Ara / Acn
2 min
Navarro, amb el líder de les joventuts socialistes, Javi López

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha replicat aquest dissabte els que "interpreten que ara és el moment de la independència" i els que, fins i tot dins del PSC, insinuen que la via federalista "està morta" que "el model federal està viu i funciona". Durant una intervenció al consell nacional de la JSC, Navarro també ha volgut recordar al president de la Generalitat, Artur Mas, que si vol arribar a un acord amb el PSC sobre el pacte fiscal ha de demostrar que vol els diners per "solucionar els problemes econòmics", i per fer-ho, l'ha instat a crear plans de xoc per Pimes i joves desocupats, i a crear impostos pels més rics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Alguns diuen que el camí federal és una via morta; em sembla sorprenent, perquè és l'encaix que els països més forts tenen com Alemanya, Canadà o els EUA. Ens fixem en estats que són federals i funcionen bé. Aquest no ha de ser el nostre model?", ha sentenciat entre els aplaudiments dels joves socialistes assistents al consell nacional. S'ha referit així a l'enquesta del CEO que indica el creixent suport social a la independència, i ha dit que no sap perquè "el model federal una via morta i la independència ha de ser un futur meravellós sense cap problema". "No sé per què ha de ser una cosa més fàcil que l'altra", ha dit, tot afegint que ell i la direcció de PSC aposten "per models que funcionen, que garanteixen el progrés per als pobles".

Resposta als catalanistes del PSC

El missatge, però, no només anava encaminat a CiU o als independentistes, sinó que Navarro també ha volgut enviar un recordatori al sector -sense esmentar-los- més catalanista del propi PSC, des d'on darrerament s'han llençat algunes proclames posant en dubte fins i tot la via federal per la falta de federalistes a Espanya. "Avui el partit s'està reconstruint, amb dificultats si voleu, però vam fer un congrés on es va expressar la necessitat de ser un partit útil per la societat, i vam aprovar línies per amplia majoria i per unanimitat", ha recordat, tot afegint que el PSC és "un partit que té una idea d'Estat molt clara, que és la federal".

En ple debat pel pacte fiscal, Navarro ha tornat a defensar les bondats de l'actual acord de finançament, aprovat pel tripartit: "és un acord molt positiu per Catalunya, el millor". I, a les portes de la segona cimera pel pacte fiscal, encara ha tornat a posar en dubte que CiU vulgui negociar per arribar a un acord amb el PSC, l'únic partit catalanista que encara es resisteix al model de concert econòmic. Per Navarro, Mas pot facilitar la incorporació del PSC al pacte fiscal recuperant l'impost de successions: "Que ens demostri la seva voluntat de solucionar els problemes dels catalans, i no d'aquí a dos o tres anys, sinó avui". Pere Navarro ha anunciat que presentarà una proposta perquè el Parlament recorri al TC la llei d'estabilitat pressupostària aprovada per CiU i PP -que es deriva de la modificació de la Constitució de PSOE i PP- que el Consell de Garanties Estatutàries ha advertit que vulnera l'autonomia financera.

stats