POLÍTICA
Política 04/08/2013

Navarro diu que hi ha una clàusula oculta en el pacte CiU-ERC que avala uns comptes amb l'1,5% de dèficit

Deplora el que considera "falta de valentia i coratge" d'ERC, perquè mentre CiU "ha complert tots els compromisos per avançar cap a la independència, a ERC li tremolen els cames quan es tracta d'aprovar els pressupostos"

Europa Press
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha assegurat aquest diumenge que hi ha una clàusula oculta en el pacte de governabilitat entre CiU i ERC que avala aprovar el pressupost per al 2013 amb un 1,5% del dèficit. "Tenim informació que en el pacte entre CiU i ERC, a la part no pública, hi ha un acord en el qual es diu que aprovaran uns comptes amb l'1,5%" de dèficit, ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si realment existís aquesta clàusula, contrastaria amb la posició oficial de CiU i ERC, que consideren que l'1,5% impossibilita presentar uns comptes aquest 2013 i advoquen per una pròrroga per prioritzar directament el del 2014. El líder socialista s'aferra al fet que, mesos enrere, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, es conformava amb un objectiu de l'1,5%, mentre que a la reunió del Consell de Política i Fiscal i Financera (CPFF) d'aquesta setmana s'ha oposat a l'1,58% concedit a la Generalitat.

El cas, però, és que Mas-Colell es conformava amb l'1,5% perquè era l'equivalent a un terç del 4,5% de dèficit fixat llavors per a l'Estat. La Generalitat considera que tenint en compte que les comunicats autònomes assumeixen una tercera part de la despesa de l'Estat, han de tenir accés també a un terç del dèficit estatal. Brussel·les va ampliar el sostre de dèficit d'Espanya fins al 6,5%, i la Generalitat va mantenir el criteri de reclamar-ne un terç, equivalent al 2,1%.

Segons Navarro, CiU compleix, i ERC, no

"Hi ha un pacte no publicat", insisteix Navarro, que segueix mantenint que el Govern hauria de presentar als pressupostos aquest 2013 i renunciar a prorrogar als del 2012 la resta d'any. El líder dels socialistes catalans lamenta que fins ara CiU i ERC "han robat als partits de l'oposició un debat de pressupostos", és a dir, el dret a valorar i esmenar uns comptes, cosa que, en opinió seva, va en contra de la transparència.

Per Navarro, la situació actual demostra "falta de valentia i coratge" per part d'ERC, perquè segons el seu criteri, mentre CiU compleix amb la part més sobiranista del pacte, el partit d'Oriol Junqueras es nega a avalar els comptes. "CiU ha complert tots els compromisos per avançar cap a la independència, però a ERC li tremolen els cames quan es tracta d'aprovar els pressupostos. La situació és gravíssima", ha lamentat.

stats