DRET A DECIDIR
Política 24/09/2012

Navarro evita comprometre's per ara amb un referèndum d'autodeterminació

Diu que qualsevol consulta que avali el PSC ha d'estar dins la legalitat espanyola. Continua defensat una reforma constitucional per fer avançar l'estat autonòmic en línia federal. "A l'altra banda hi ha més federalistes que independentistes"

M.colomer
2 min

BarcelonaCap compromís explícit del PSC amb el dret a decidir i un eventual referèndum l'autodeterminació, malgrat que aquest cap de setmana ha obert la porta a aquesta possibilitat. Tot i que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, exigeix als partits, especialment a CiU, que deixi l'ambigüitat i digui clarament si vol o no la independència, no ha volgut dir aquest dilluns si pren un compromís ferm amb el dret a decidir i un eventual referèndum d'autodeterminació. De fet, Per Navarro a un dia de l'inici del Debat de Política General, encara no és prioritari discutir sobre les propostes de resolució per una consulta sobiranista que posen damunt la taula ICV-EUiA, ERC i CiU. Però no perd de vista que tindrà molt difícil negar-se a un text que reconegui el dret a decidir de Catalunya i, arribat el cas, la voluntat d'exercir-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som radicalment demòcrates, i per tant creiem que tots els processos democràtics són positius. La primera condició és que els partits es presentin amb propostes transparents. Si després s'ha de fer algun tipus de referèndum, defensarem que es pugui preguntar a la gent respectant les regles". Aquesta ha estat la resposta, de calculada ambigüitat, que ha donat Navarro en ser preguntat en roda de premsa sobre el seu compromís amb un possible referèndum d'autodeterminació la pròxima legislatura. Ara bé, ha deixat clar que la seva aposta per donar sortida al contenciós Catalunya-Espanya passa per reformar la Constitució, i que, de fet, si això es fa ja portarà associada un referèndum per validar la possible reforma. No ha volgut esclarir si defensa un referèndum en l'àmbit exclusivament català o a tota Espanya. El cert és que amb la legalitat vigent que defensa, el referèndum només a Catalunya és pràcticament inviable.

"Hi ha alguns federalistes a l'altra banda"

Després que el líder del PSOE defensés la possibilitat de modificar la Constitució per avançar cap a un model federal, Navarro -que ha evitat definir de quin tipus de federalisme, simètric o asimètric, parla- ha celebrat que no és veritat que no hi hagi federalistes "a l'altre costat". "Hi ha més federalistes que independentistes, a l'altra banda", ha dit, després que els últims dies, de resultes del repte independentista del president Artur Mas, algunes veus d'Espanya hagin defensat ara la via federal.

Rubalcaba ha fet tard? "Ha arribat ara", s'ha limitat a respondre Navarro, que ha reivindicat la "feina intensa" que ha fet el PSC al comitè federal del PSOE per fer entendre que "Espanya serà federal o no serà". Això sí, i el consonància amb el que ha vingut assegurant Rubalcaba les últimes setmanes, l'estat federal passa per una reforma de l'estat autonòmic, que Navarro ha defensat que ha estat un model d'èxit que ara ja ha quedat superat. "No podem seguir igual", ha conclòs. L'entorn de Navarro assegura que el transatlàntic socialista està virant, però de forma extremadament prudent.

stats