NOU FINANÇAMENT
Política 25/05/2012

Navarro creu que "serà difícil" arribar a un acord entorn del pacte fiscal abans de la cimera

El líder del PSC mantindrà contactes telefònics amb els dirigents d'Unió, ICV i ERC per acostar posicions i no "perd l'esperança" d'arribar a un punt comú

Acn
3 min
Els líders socialistes de Catalunya, Pere Navarro, i del País Valencià, Ximo Puig, a la seu del PSC

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, s'ha mostrat pessimista en valorar les possibilitats que la cimera que dimecres celebraran tots els líders polítics de Catalunya per parlar del pacte fiscal acabi amb un acord potent. Així, el socialista ha considerat "difícil" que de la trobada en surti un pacte sòlid. Però tot i així, Navarro ha reconegut que no "perd l'esperança" que la resta de grups vegin les bondats de la seva proposta i puguin, així, arribar a bons acords. De moment, abans de la cimera, el socialista ha explicat que vol mantenir contactes telefònics amb els líders d'Unió, Iniciativa i Esquerra, per tal de parlar amb ells sobre el pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Haurem d'esperar a la cimera, a veure com va". Amb aquesta resignació i pessimisme afronta Pere Navarro els dies previs a la trobada de líders polítics catalans per parlar sobre el pacte fiscal. En aquest sentit, Navarro creu que ara "haurem de veure les propostes que hi ha, si d'aquí a la celebració de la reunió s'aporten propostes més concretes sobre la millora del finançament i si les podem treballar tots plegats". Però el líder del PSC ha destacat que "ja és divendres" i que ell creu "que serà difícil" trobar aquest acord a la cimera.

A més, Navarro ha retret que "si l'objectiu de la cimera és només el pacte fiscal, no cobreix els objectius que volem al PSC". I és que els socialistes insisteixen que la trobada ha de servir també per parlar de temes "que van molt més enllà i tenen més a veure amb els problemes dels catalans". Malgrat tot, el líder del PSC ha assegurat que té encara confiança que les coses puguin sortir bé per als socialistes i per als objectius de la cimera. "Jo no perdo l'esperança que els altres assistents puguin estar d'acord amb les propostes de pacte fiscal i pacte social del PSC", ha sentenciat.

Abans de la cimera, però, Pere Navarro ha explicat que té la intenció de parlar sobre la trobada i sobre les propostes amb els líders d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Herrera, i d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras. La proximitat de la celebració de la trobada i les agendes dels líders, però, impediran que es puguin fer reunions físiques, i les converses seran telefòniques.

PSC i PSPV, contra la recentralització del PP

Les cúpules del PSC i el PSPV s'han reunit aquest divendres al matí a la seu dels socialistes catalans del carrer Nicaragua de Barcelona. De la trobada n'ha sortit un manifest conjunt en què, a més de posar en relleu la necessitat de combatre les receptes de la dreta per sortir de la crisi, les retallades impulsades per CiU i PP i la voluntat d'impulsar mesures de creixement econòmic, s'ha visualitzat el front comú que les dues formacions engeguen a partir d'ara. "És una nova etapa de relacions", ha dit Ximo Puig, que ha coincidit amb Pere Navarro que "no és normal que no hi hagi més relació i col·laboració entre els socialistes de dos territoris amb tantes coses en comú a nivell geogràfic, històric, cultural i social".

En aquest manifest destaca que des que el PP va accedir al poder de l'Estat el passat novembre hi ha una onada "involucionista" contra la "diversitat i pluralitat". En aquest sentit, PSC i PSPV denuncien "el maltractament que el govern d'Espanya dóna a l'autogovern, amb una política recentralitzadora i homogeneïtzadora", així com "el perjudici que causa al nostre finançament i, de retruc, també a les inversions".

En aquest sentit, Navarro ha assegurat que PSC i PSPV "comparteixen la preocupació per aquesta voluntat recentralitzadora del PP" i per això engeguen aquesta col·laboració per combatre-la. "Tenim la necessitat de reivindicar l'estat de les autonomies, que funciona i ha de funcionar", ha sentenciat Navarro, que ha garantit que les dues formacions actuaran "de manera coordinada" per fer-hi front.

stats