DEBAT SOCIALISTA
Política 05/09/2012

Navarro encén els ànims dels crítics

La reunió del grup parlamentari del PSC d'ahir no va ser plàcida. El líder socialista, Pere Navarro, hi va comunicar els canvis a la direcció i això va motivar dures crítiques dels catalanistes i els damnificats.

Roger Tugas
3 min
LA NOVA I LA VELLA GUÀRDIA ESCORTEN EL PRIMER SECRETARI
 El líder del PSC, Pere Navarro, va assistir a la reunió del grup parlamentari del partit per anunciar els canvis en la seva direcció. Ho va fer acompanyat del nou president del grup, Xavier Sabaté, i pel seu predecessor, Joaquim Nadal, que un dia més tard ja havia assumit millor la notícia i es va mostrar més relaxat malgrat el seu relleu.

BARCELONA."Les declaracions d'un determinat moment no han de marcar ni han marcat els canvis al PSC", va assegurar ahir al matí el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, a Catalunya Ràdio per intentar frenar qualsevol interpretació que equipari la reestructuració de la direcció del grup parlamentari anunciada dilluns amb una purga d'elements díscols. Sigui el que sigui, l'arraconament de Joaquim Nadal, Miquel Iceta i Laia Bonet de la direcció del grup no servirà per aplacar les veus que, des de dins del PSC, es desmarquen sovint de la partitura de Navarro. Ben al contrari. Els canvis que ahir van beneir amb més o menys entusiasme els diputats socialistes van provocar irades crítiques provinents sobretot del sector més catalanista. Els exconsellers Marina Geli i Ernest Maragall fins i tot van alertar d'un risc de "ruptura" en el si del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fa poc entronats Xavier Sabaté -president del grup parlamentari- i Jaume Collboni -portaveu- van defensar els seus nomenaments sense carregar contra la vella guàrdia. "Una gran quantitat de militants del PSC estaven esperant que Navarro prengués decisions en la direcció del grup parlamentari", va assegurar Sabaté. Uns canvis que han d'incrementar la "capacitat de coordinació" del partit, segons Collboni. El portaveu socialista va defugir qualsevol divisió interna en l'agenda nacional, atès que "el projecte del PSC sempre ha estat catalanista", però també va deixar clar que aquest eix no serà el que vehicularà el discurs de la nova direcció: "El debat nacional no és la nostra prioritat". "Els catalans tenim molts altres problemes per resoldre que no vindran derivats de la nostra relació amb Madrid", va afegir Sabaté.

El federalisme, posat en dubte

Tanmateix, el sector catalanista del PSC -el més damnificat per la sacsejada al grup parlamentari- no es conformarà a arraconar en un segon pla la defensa de les llibertats del país o la redefinició del discurs del partit, el qual, segons Geli, no acaba de tenir "un projecte creïble" a escala nacional. No qüestionen obertament els canvis impulsats per Navarro, tot i que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va mostrar preocupat per si aquests moviments poden provocar que el catalanisme deixi de ser el "denominador comú" del partit.

Alguns, fins i tot, volen anar més enllà, tal com van deixar clar en la reunió del grup parlamentari del matí. "Això del federalisme té molts problemes i, si el país s'està movent, el PSC també ho ha de fer", va reclamar Montserrat Tura, segons un dels presents. El díscol Ernest Maragall també va venir a dir que "el federalisme ha estat tocat de mort", en una intervenció dura en què va deixar clar que, malgrat tot i "l'altíssim risc de ruptura interna", ell volia seguir treballant dins del PSC.

"No ha estat una reunió fàcil", reconeixia un membre de la direcció, que també admetia que la remodelació havia "caigut com una bomba". "Hi ha una part important del grup que creu que s'està bandejant els catalanistes", diagnosticava un altre diputat. És diferent el cas del veterà Higini Clotas, a qui Navarro ha decidit sacrificar com a vicepresident del Parlament en favor de Nadal -que ahir ja havia assumit els canvis i es mostrava més tranquil-. Clotas (a la foto), fundador del PSC, diputat des de la primera legislatura i membre de la mesa de la cambra des del 1999, ha decidit renunciar al seu escó, disconforme amb la retirada del càrrec. "Per estar-me arrossegant, plego", va dir a un company, tot i que el seu cas, a diferència del dels catalanistes, és per una qüestió "personal" però ben simbòlica.

Suport creixent a la Diada

Tanmateix, els maldecaps de Navarro van més enllà. L'endemà de titllar d'"excloent" la manifestació de la Diada, Geli va anunciar que hi assistiria, Ros va animar els lleidatans a ser-hi i alguns dirigents territorials, com el regidor de Deltebre (Baix Ebre) Joan Alginet, van criticar que el PSC mira "cap a una altra banda" mentre no paren d'omplir-se autobusos cap a Barcelona. I, a l'horitzó, les primàries, un terreny en què ni Bonet ni els seus afins renunciaran a marcar perfil.

stats