Política 08/04/2016

Neus Lloveras, una vilanovina d'arrel al capdavant de l'AMI

L'alcaldessa de la capital del Garraf vol reunir-se amb Colau per proposar-li que Barcelona s'adhereixi a l'entitat independentista. Va viure a Israel i Alemanya durant la seva infància i té dos fills

Ara
2 min
Neus Lloveras, una vilanovina d'arrel al capdavant de l'AMI

BarcelonaNeus Lloveras (Vilanova i la Geltrú, 1963) ha estat escollida aquest divendres per unanimitat la nova presidenta de l'AMI, l'entitat de municipis independentistes, en l'assemblea general de l'entitat, celebrada a l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès. La seva candidatura és l'única que s'ha presentat per a dirigir l'entitat, després que l'actual president de Catalunya, Carles Puigdemont, deixés el càrrec. És l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lloveras és la primera dona que dirigirà l'AMI. "Si només em trien perquè sóc una dona, malament anem", va afirmar en una entrevista. Reivindica que el seu perfil -diuen d'ella que és "discreta i treballadora"- i el fet de ser l'alcaldessa de Vilanova, que durant molt temps va ser la tercera ciutat més gran adherida a l'AMI, per darrere de Girona i Sant Cugat del Vallès, també han sigut motius per escollir-la la cara visible de l'entitat municipalista. El primer que farà, diu, és reunir-se amb Ada Colau perquè Barcelona se sumi a l'AMI.

Nascuda a la capital del Garraf, la feina del seu pare -era cantant d'òpera- va obligar la família a instal·lar-se durant dos anys a Tel Aviv (Israel), dos anys més a Essen (Alemanya) i set a Hamburg. De fet, parla l'anglès, l'alemany i el francès. El 1980, però, va tornar cap a Vilanova, on s'hi va instal·lar definitivament. Aquí va treure's el títol de tècnic administratiu i es va diplomar en Direcció Financera i va començar a introduir-se en el món de la política, ara ja fa més de deu anys.

Regidora, alcaldessa, diputada, presidenta

Ho va fer de la mà de l'aleshores líder de CiU a Vilanova, Esteve Orriols, que la va incorporar al seu equip. Aleshores compaginava la seva feina en una empresa amb la de regidora, fins que al 2009 el partit confia en ella per fer fora el govern del tripartit, que feia 12 anys que governava la ciutat. El 2011 va encapçalar per primera vegada la llista de Convergència i Unió. I va guanyar.

Lloveras, però, va arriscar-se a governar en solitari i va confiar que els acords puntuals amb la resta de partits li donarien via per tirar endavant el mandat. No va ser fàcil: va haver de superar una qüestió de confiança en un ple extraordinari per evitar que l'oposició li presentés una moció de censura i va centrar-se, sobretot, en refer la situació econòmica de l'Ajuntament. En les eleccions del 2014, Lloveras va tornar a guanyar, tot perdre 1.000 vots i tres regidors. Un pacte de govern amb el PSC ha permès mantenir-la a l'alcaldia de Vilanova.

A l'estiu de l'any passat va incorporar-se a les llistes de Junts pel Sí, ocupant el número 14, i ara és diputada al Parlament. El seu nom va arribar a sonar en algunes travesses per ocupar un càrrec al Govern de Puigdemont.

La presidència a l'AMI li traurà temps per estar amb els seus dos fills, l'Àurea i el Roger. Es confessa "fan" de la saga de la Guerra de les Galàxies i dels Beatles. I com a vilanovina d'arrel, dues confessions: la seva debilitat pel suquet de gambes i que el seu llibre de capçalera sempre és "l'últim d'en Francesc Marc Àlvaro". Li agrada també el hoquei patins.

stats