MUDANÇA SOCIALISTA
Política 08/09/2016

De Nicaragua 75 a Pallars 189: la nova seu del PSC

Els socialistes veuen en el canvi d’edifici l’inici d’una nova etapa

Sara González
3 min
De Nicaragua 75 a Pallars 189: la nova seu del PSC

BarcelonaJust després del congrés que celebrarà del 4 al 6 de novembre, el PSC no només estrenarà -o revalidarà- direcció, sinó que farà les maletes i deixarà l’emblemàtica seu del número 75 del carrer Nicaragua i s’instal·larà al barri del Poblenou. En concret, es mudarà al número 189-191 del carrer Pallars, a prop de la parada de metro de Llacuna. El trasllat marcarà el final d’una etapa després de quasi quatre dècades ubicat a la que va ser una antiga fàbrica de làmpares de 4.700 metres quadrats. L’edifici que acollirà els socialistes serà bastant més petit -un terç de l’actual-, ajustant-se a la nova situació d’un partit que ha perdut musculatura i pes institucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Just al costat de l’edifici @Mar, en ple 22@, a la cruïlla del carrer Pallars amb Roc Boronat, s’erigeix un edifici que havia sigut un distribuïdor de productes electrònics que finalment es va traslladar a Montcada i Reixac. Baixos amb garatge i magatzem i tres plantes van quedar buits, un espai on en els pròxims mesos es faran obres per condicionar-lo a les necessitats del partit. La porta d’entrada ja és vermella, el color corporatiu del PSC, però encara no hi ha cap tipus de senyal a l’exterior que indiqui que aquesta serà la nova casa dels socialistes catalans. D’entrada hi estaran de lloguer amb opció a compra, ja que la seu de Nicaragua s’ha venut per 10 milions d’euros però el partit no ha cobrat encara tota aquesta quantitat, que servirà per poder retallar el deute de 12 milions d’euros que té.

La nova seu del PSC estarà, doncs, a tocar de la superilla del Poblenou, d’una banda, i del centre social ocupat Mundis Jauja, de l’altra. No nation no border. Destroy the System ( No a les nacions, no a les fronteres. Destrueix el sistema ) resa una pancarta penjada en una de les finestres del local. “Pot ser divertit tenir-los aquí”, assegurava ahir una de les joves que participen en l’activitat del casal. Treballadors de les oficines veïnes al futur edifici dels socialistes exhibien sorpresa o indiferència en ser informats que al cap de pocs mesos tindran el PSC al costat. Una de les principals incògnites un cop es faci efectiva la mudança és si Miquel Iceta continuarà portant en aquell moment la batuta del partit o bé algú altre que, com l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, tingui intencions de fer un pas endavant.

Més enllà dels motius econòmics que han empès el partit a fer mudança, fonts de la direcció expliquen que el canvi de seu és també una “oportunitat” per exhibir un canvi d’etapa en què es busca “reconnectar” amb els ciutadans. Anar a un barri històricament obrer és, asseguren, un incentiu més per arromangar-se i recuperar els orígens.

Un entorn amb passat fabril

Tot l’entorn recorda, de fet, el passat fabril de la zona. A pocs metres una xemeneia evoca el patrimoni industrial que va deixar la fundició Mateo Giralt, que més tard va acollir una fàbrica de pintures i una empresa de venta d’automòbils. Ara en queda un solar que està emmarcat per un mur amb un gran grafiti que diu Les passions són els viatges del cor. Més enllà d’aquest mur, però, s’hi pot llegir un altre missatge molt menys acolorit, amb lletres negres sobre la paret de pedra irregular: La política, al carrer.

Parlon presenta el seu projecte de cara a les primàries d’octubre

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, trenca avui el seu silenci per posar sobre la taula quins passos pensa fer de cara a a les primàries que el PSC celebrarà el 15 d’octubre per triar el seu primer secretari. La dirigent socialista, que s’ha erigit en els últims anys com una de les veus més crítiques amb l’actual direcció, ja fa mesos que mesura suports per fer un pas endavant i enfrontar-se a Miquel Iceta, que va dir que la seva intenció és presentar-se per revalidar el càrrec. Renovació profunda del projecte i noves cares són dos dels punts clau que reivindica Parlon.

stats