Política 01/10/2019

Nieto i Pérez de los Cobos es passen mútuament la responsabilitat de les càrregues de l'1-O

Cap d'ells assumeix haver donat l'ordre als agents estatals desplegats aquell dia a Catalunya

Ara
1 min
La Junta de Seguretat de Catalunya del 28 de setembre: a l'esquerra, César Puig (aleshores secretari general d'Interior), Carles Puigdemont, Joaquim Forn, Pere Soler (aleshores director de la Policia) i Josep Lluís Trapero. A la dreta, Diego Pérez de los Cobos, José Antonio Nieto (secretari d'estat de Seguretat), Enric Millo i  José Antonio Puigserver (secretari general tècnic del ministeri d'Interior).

BarcelonaPer al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial durant l'1-O, la pregunta sobre qui va ordenar les càrregues de l'1-O se li ha de fer a l'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto. I segons Nieto, l'únic capacitat per respondre aquesta pregunta és De los Cobos. Tots dos van negar tenir-hi res a veure quan, entre el juny i el juliol, van haver de respondre per videoconferència a les preguntes del jutjat número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues policials. TV3 ha tingut accés al vídeo dels dos testimonis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Qui contestarà aquesta pregunta és el director del Gabinet de Coordinació i d'Estudis, el coronel Pérez de los Cobos", va respondre Nieto el 18 de juny. "La funció del Gabinet és comentar-ho amb el secretari d'estat, ell sí que és a la cadena de comandament", va dir al seu torn Pérez de los Cobos l'11 de juliol.

Ni ells ni cap dels responsables polítics del govern del PP que van desfilar com a testimonis en el judici al Procés –l'expresident Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, entre d'altres– que es va fer al Tribunal Suprem van assumir haver donat l'ordre i aquesta qüestió continua sent un misteri perquè, segons ha quedat evidenciat aquests dos últims anys, ningú se'n vol responsabilitzar.

stats