Política 17/10/2017

"No volem una Espanya amb presos polítics": Podem i els partits catalans i bascos fan pinya al Congrés

Diputats de Podem, En Comú, Compromís, PDECat, PNB i Bildu s'han concentrat a la Porta dels Lleons

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
3 min
Concentració de rebuig a l'empresonament de Sànchez i Cuixart a les portes del Congrés.

MadridL'aturada a les 12 h davant dels centres de treball convocada per Òmnium i ANC després de la notícia de l'empresonament dels seus presidents, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, també s'ha fet sentir a Madrid. Diputats de Podem, En Comú, el PDECat, Compromís i el PNB s'han concentrat a la Porta dels Lleons del Congrés de Diputats com a mostra de rebuig al que consideren una decisió "precipitada" i "política" que mostra que "no existeix separació de poders a Espanya" i que converteix Cuixart i Sànchez en "presos polítics". Els diputats d'ERC no han assistit a la concentració perquè aquest dilluns a la nit ja van decidir no assistir al ple d'aquest dimarts al Congrés com a mostra de rebuig. Els del PDECat sí que hi seran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva reacció contrasta de ple amb la del portaveu del PP, Rafael Hernando, que ha defensat l'acció de la justícia perquè "qui la fa la paga". Des de Galícia ha respost el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha visitat les zones afectades per les desenes d'incendis que han fet fins a quatre morts.

Pablo Iglesias, líder de Podem

"No vull una Espanya on hi hagi presos polítics"

"Em sembla gravíssim que als líders d'Omnium i ANC els hagin enviat a presó per haver organitzat una mobilització pacífica. Som en el país on Urdangarin gaudeix de llibertat, on Rodrigo Rato està lliure, on el Congrés ha demostrat que el PP havia fet servir el ministeri de l'Interior per fabricar proves faltes contra partits catalans i contra Podem, en què el TC va dir que el ministre d'Hisenda havia fet una reforma fiscal inconstitucional, un país on qui incompleix més la Constitució és el PP, on una banda de corruptes està parasitant les institucions".

"I en aquest país on els corruptes i els delinqüents gaudeixen d'impunitat, a dos independentistes -amb qui no comparteixo ideologia perquè jo no voldria que Catalunya marxés d'Espanya, a mi m'agradaria que hi hagués un referèndum- no els han enviat a la presó per robar com fa el PP o dur a terme cap acte violent, sinó per organitzar una protesta pacífica. És una vergonya".

"No vull una Espanya on hi hagi presos polítics, on els problemes polítics es responguin judicialitzant o amb violència. Vull una espanya democràtica".

Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem al Congrés

"No hi pot haver diàleg perquè no es donen les condicions"

"Qualsevol escenari de diàleg necessita un desescalament; ara mateix no hi pot haver diàleg perquè no es donen les circumstàncies, amb les detencions, que en termes jurídics són una barbaritat que situa clarament una detenció política. És la pitjor notícia possible per a la democràcia. Hi va haver periodistes que van comentar que als 'corrillos' del 12-O membres del govern deien que hi hauria dos empresonaments. És una decisió que es deu a motius polítics".

Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés

"És una enorme irresponsablitat que farà el diàleg més difícil"

"La decisió és una barbaritat en termes jurídics i una irresponsabilitat en termes polítics. En un moment en què cal desescalament i que el govern d'Espanya atengui els requeriments de la Generalitar per encetar el diàleg, que ahir s'empresonés dos dirigents que representen les organitzacions civils més importants de Catalunya és una enorme irresponsabilitat que farà el diàleg encara més difícil".

"El govern espanyol ha situat la resposta en l'àmbit del Codi Penal, i a més hi ha hagut una decisió de la fiscalia que no ens mereix cap credibilitat. Hi ha una jutge que pren una decisió sense gaire fonament, perquè la presó provisional s'ha de fer servir excepcionalment, i hi ha discussió que hagin comès un delicte de sedició. A més, també està en discussió que l'Audiència Nacional sigui competent per a aquest tipus de delictes".

Aitor Esteban, portaveu del PNB

"No contribueix al fet que les coses s'asserenin"

"Per una banda no contribueix al fet que les coses s’asserenin. El dia havia començat donant més temps per al diàleg, però la cosa va acabar bastant malament. Els fets i el delicte de sedició denoten que el rave està agafat per les fulles. Per les mateixes raons s’hauria d’haver acusat de sedició els que impedien els desnonaments. Espero que les coses es mantinguin en calma perquè els mateixos que han ingressat a la presó han fet una crida en aquest sentit".

"Tinc esperances que les coses es puguin encaminar i imperi el diàleg. Posar en marxa el 155 enterboliria l’ambient polític".

"Les decisions judicials s'haurien d'adequar a la llei. Que no s’intenti ser més papista que el papa. La fiscalia hauria de tenir una visió més àmplia".

stats