"No s'entendria que ara ens aturéssim. Ha arribat l'hora d'utilitzar l'únic que ens queda, les eleccions": el discurs de Mas, en 10 frases

El president de la Generalitat ha desgranat el seu full de ruta i ha afirmat que si encapçala la candidatura unitària i guanya, no es tornarà a presentar més

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquest dimarts a la conferència 'Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar' la seva proposta de full de ruta immediat. Aquestes són les 10 frases més destacades del seu discurs:

1. "Comparec únicament i exclusivament com a president de la Generalitat. La meva reflexió no compromet ningú mes: ni el Govern, ni cap formació política. De fet, el contingut no era conegut per part de ningú. És una conferència estrictament a títol personal".

2. "Cal completar el procés engegat fa dos anys. Hem fet camí però no tot. Queda la part més difícil i la més decisiva. No s'entendria que ara aturéssim el procés engegat. Ara cal saber amb precisió si hi ha una majoria clara a favor que Catalunya sigui un estat. Sense això no serà possible governar Catalunya. A tothom sense excepció li interessa completar democràticament el procés, tant els del sí-sí, com els del sí-no i, fins i tot, els del no".

3. "La voluntat d'autogovern de Catalunya no és fruit d'una rauxa passatgera. La involució de l'Estat afecta totes les autonomies, però a Catalunya es viu de manera diferent i es reacciona de manera diferent. L'anhel d'autogovern forma part consubstancial de la manera de ser catalana".

4. "Sempre he posat les urnes abans de prendre grans decisions. Tinc prou experiència per no esperar gaire d'un estat que pensa de manera molt diferent de la majoria de la població catalana. Malgrat el meu escepticisme sempre he de deixar una porta oberta a un eventual canvi d'actitud de l'Estat. Si aquesta proposta arribés a veure la llum la meva posició seria escoltar-la i posar com a condició que la decisió correspon al poble de Catalunya. No es pot tornar als despatxos allò que ja és de la gent perquè s'ho ha guanyat".

5. " Ha arribat l'hora d'utilitzar l'únic instrument que ens queda per poder fer la consulta: les eleccions. Quan persegueixes un gran objectiu has d'estar disposat a fer ús de tots els instruments possibles. Les eleccions només depenen de nosaltres i són legals per definició, no es poden suspendre ni invalidar, llevat que algú es begui definitivament l'enteniment".

6. "Són els partits i la societat civil els que converteixen les eleccions normals convocades pel president en la consulta que no ens han deixat fer. Només convocaré eleccions si són per fer la consulta, si són per canviar el Govern no hi haurà avançament. Si hi ha d'haver una llista a favor del sí, n'hi ha d'haver una que obtingui la majoria absoluta".

7. " Proposo una fórmula que té el doble objectiu de superar la dinàmica partidista i protegir el futur dels patits catalans. Es configura una llista mixta de partits polítics, societat civil, experts i professionals. El mandat parlamentari seria curt, de màxim un any i mig des de la constitució del nou Parlament i l'elecció del president. Després, les funcions bàsiques serien: comunicar a les institucions de l'Estat, la UE i la comunitat internacional la intenció de constituir un estat a Catalunya. En acabar el mandat de màxim un any i mig el Parlament i el Govern promourien les noves eleccions catalanes, aleshores sí, constituents, i convocarien un referèndum perquè la societat decidís la proclamació del nou estat".

8. "Tot el procés hauria d'estar conclòs a finals del 2016, queda poc temps per a una feinada immensa. A totes les persones que pensen que aquest ritme electoral és excessiu els diré que en condicions normals tindrien raó. Però el país no viu en condicions normals. No és normal que en un país surtin cada any un milió i mig de persones a manifestar-se".

9. " Si em correspon encapçalar la candidatura i guanya el sí, jo no em tornaria a presentar com a candidat en les eleccions següents, com vaig dir fa dos anys. Puc encapçalar la llista, però també la puc tancar, puc ser el primer o puc ser l'últim. No hi ha condicions personals".

10. "La recta final de qualsevol procés acostuma a ser la fase més decisiva, ets més a prop de la meta, acumules cansament, has hagut de superar molts obstacles, saps que tens més a l'abast creuar la línia d'arribada i saps o has de saber que els errors a la recta final es paguen doble o triple".