Política 04/09/2017

Puigdemont: "Prohibir les urnes seria un cop d'estat"

El Nobel de la pau Ahmed Galai diu davant del president que "les urnes són la solució civilitzada i democràtica als conflictes"

Laia Vicens
2 min
Ahmed Galai i Carles Puigdemont, a la Generalitat

BarcelonaEl premi Nobel de la pau Ahmed Galai ha assegurat aquest dilluns que "les urnes mai no haurien de ser considerades com un problema ni la causa d'un conflicte" i, en aquest cas, el referèndum impulsat pel Govern per al pròxim 1 d'octubre, "tampoc". "Les urnes són la solució civilitzada i democràtica dels conflctes i l'1 d'octubre no n'hauria de ser una excepció", ha afirmat Galai en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat al costat del president català, Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha aprofitat la seva breu intervenció per apujar el to contra el govern espanyol i ha alertat que un referèndum "mai pot ser considerat una estafa o un cop d'estat", sinó el contrari. "Un cop d'estat seria prohibir les urnes", ha afirmat Puigdemont. "El referèndum és sinònim de democràcia arreu del món", ha dit per replicar veladament al president espanyol, Mariano Rajoy, que ha considerat l'1-O com una "estafa".

Puigdemont ha reiterat que el Govern convocarà i celebrarà un referèndum amb "garanties" i de resultat "vinculant". "Qualsevol voluntat d'impedir-lo estarà destinada al fracàs, perquè no es pot aturar la democràcia", ha afirmat Puigdemont.

El Nobel de la Pau Ahmed Galai: "Les urnes són la solució civilitzada i democràtica als conflictes"

En la lectura del manifest, el representant de la Lliga Tunisiana per als Drets Humans ha fet una crida al govern espanyol i a les institucions de l'Estat i també a les catalanes a "treballar conjuntament" perquè els catalans puguin "votar el seu futur polític" i "negociar de bona fe" en base al resultat. "El referèndum de l'1 d'octubre és la millor oportunitat per defensar i preservar els principis democràtics i els valors de la pau en la cerca d'una solució dialogada al conflicte polític existent i l'Estat", ha dit.

Segons ha dit, "l'exigència ferma de votar" és el resultat d'una "llarga sèrie de desavinences" entre els governs català i espanyol sobre "el grau d'autonomia cultural, política i financera" dels catalans. "La millor manera de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia", ha afirmat Galai, que ha alertat les institucions espanyoles que "evitar que els catalans votin contradiu els principis que inspiren les societats democràtiques".

A l'hora de presentar-lo, Puigdemont ha destacat alguns aspectes de la trajectòria de Galai, que va néixer fa 63 anys a Tunísia, país del qual es va haver d'exiliar durant un temps. Galai va ser una figura molt important en el procés de pau després de la revolució del 2011, i Puigdemont ha destacat que el seu ha sigut l'únic país en què no hi ha hagut "casos de violència i caos" després de la Primavera Àrab. Com a membre del Quartet de Diàleg Nacional, Galai va rebre el premi Nobel de la pau l'any 2015. Galai és un dels signants d'un manifest internacional a favor del referèndum, que també subscriuen personalitats com Viggo Mortensen, Gerry Adams, Eric Cantona o Rigoberta Menchú.

stats