Política 25/09/2018

Noelia Bail limita a "coalició" la relació amb els comuns i hi marca distàncies

Assegura que està d'acord en un "alt percentatge" amb el programa polític de Domènech

Ot Serra
3 min
La nova secretària general de Podem Catalunya, Noelia Bail, i el secretari d'organització, Jaume Durall

BarcelonaLa nova secretària general de Podem Catalunya, Noelia Bail, ha marcat perfil propi en el seu debut com a nova líder del partit lila. En la roda de premsa d'aquest dimarts a la seu de la formació per anunciar els resultats de les primàries que l'han portat a rellevar Xavier Domènech a la secretaria general, Bail ha destacat que la relació de Podem amb Catalunya en Comú es limita a una "coalició". Ha fet referència a la votació dels militants anterior a les eleccions del 21 de desembre, en què van acordar presentar-se conjuntament amb els comuns als comicis. Així, ha rebaixat la voluntat que tenia el seu predecessor d'acabar construint un espai únic en l'espectre de l'esquerra alternativa. "Volem construir espais confluents amb forces germanes, però tenim visions diferents del format i quin concepte jurídic agafem", ha indicat Bail.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i les divergències amb el seu predecessor, a qui va criticar durant les anteriors primàries per voler liderar Podem sent alhora coordinador de CatComú i president del grup parlamentari a la cambra catalana, Bail ha assenyalat que comparteix en un "alt percentatge" el document polític amb què Domènech es va presentar i va guanyar les primàries de Podem al mes d'abril. Tanmateix, ha lamentat que aquesta nova votació no donés la possibilitat de presentar un nou programa.

L'elecció de Bail com a nova secretària general deixa un dibuix complex a Podem Catalunya: pràcticament la totalitat dels integrants del consell ciutadà autonòmic es van presentar amb la candidatura de Domènech. S'ha imposat amb 2.305 vots, només 19 més que l'actual secretari d'organització, Jaume Durall, que representava l'opció continuista. "Tinc la mà estesa a totes les veus i pluralitats que hi ha. Hem de remar tots junts", ha anotat Bail, que ha comparegut acompanyada de Durall. "Ha quedat demostrat que a Podem decideixen els inscrits", ha admès el candidat derrotat.

En aquesta nova etapa, Bail ha afirmat que en les pròximes hores es posarà en contacte amb representants de CatComú perquè diu que és "urgent" començar a treballar "en una mateixa direcció". Tanmateix, la nova líder del partit lila no ha amagat les seves divergències amb la portaveu de la coalició al Parlament, Elisenda Alamany. Preguntada per si promourà algun canvi, ha deixat clar que el grup parlamentari té "autonomia" i que és als vuit diputats a qui correspon decidir si s'han de modificar els càrrecs a la cambra catalana.

Suport a Colau a Barcelona

Amb qui sí que ha tancat files és amb Ada Colau a Barcelona. "El suport el tindrà", ha assegurat en una entrevista a RAC1. Bail ha exposat que no coneix personalment l'alcaldessa de Barcelona, a la qual fins ara només ha saludat en "espais polítics" de debat en què participen totes les forces que integren els comuns. En les últimes eleccions municipals, el 2015, Podem va integrar la candidatura de BComú que va liderar Colau i ho tornarà a fer en els comicis que se celebraran d'aquí vuit mesos, ha assegurat Bail.

Preguntada per les aliances arreu del territori de cara al 2019, Bail s'ha mostrat partidària de deixar la decisió en mans de cada cercle territorial "que és qui millor coneix" cada casuística. Així, no ha tancat cap porta a teixir acords amb altres forces sobiranistes més enllà dels comuns, tal com va passar el 2015, quan algunes candidatures de Podem es van presentar, per exemple, amb la CUP.

Sobre la seva poca sintonia amb Pablo Iglesias, Bail ha dit que "no s'ha entès" la seva relació amb el líder estatal del partit i ha fugit d'estudi. A Iglesias sí que el coneix perquè va mantenir-hi reunions per "pactar temes polítics" durant la seva etapa anterior com a dirigent del partit a Catalunya. El mateix Iglesias va felicitar Bail a través de Twitter quan es va saber que havia guanyat: "Felicitats, Noelia Bail, per ser escollida nova secretària general de Podem. La fraternitat i la justícia social seguiran sent el camí".

Bail va ser una de les col·laboradores d'Albano Dante Fachin durant l'etapa com a líder de Podem, partit que va abandonar en desacord amb les directrius de Podem i la seva política d'aliances. Preguntada per si el seu triomf podria suposar el retorn de Fachin al partit, Bail conclou: "Això li toca dir-ho a l'Albano. Ell va decidir emprendre un altre camí polític. Li desitjo molta sort, té un posicionament que no comparteixo".

Sobre la situació política a Catalunya, Bail aposta per un referèndum pactat com a via per solucionar-ho, i ha considerat que la unilateralitat s'ha demostrat com una "via fracassada" per abordar el contenciós actual. També ha dit que el mal resultat dels comuns –llista en què va estar Podem– en les eleccions del 21 de desembre es deu a "problemes de comunicació política", ja que no van saber transmetre un relat alternatiu a la unilateralitat i al 155. Bail ha explicat que va participar en el referèndum l'1 d'octubre del 2017, però que no es va sumar a les manifestacions independentistes de la Diada ni aquest any ni en l'anterior.

stats