POLÍTICA
Política 18/03/2013

El jutge del cas Nóos aixeca la imputació de l'empresari català Joaquim Boixareu

També acorda el sobreseïment provisional de la causa en relació amb el consultor Valentí Giró, després que tots dos prestessin declaració voluntàriament als jutjats

Efe
2 min

BarcelonaEl jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, ha accedit aquest dilluns a l'arxiu provisional de la causa en relació amb l'empresari català Joaquim Boixareu i el consultor Valentí Giró, amb la qual cosa aixeca la imputació a tots dos en la investigació sobre l'Instituto Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte dictat avui, a què ha tingut accés Efe, el jutge acorda el sobreseïment provisional de la causa en relació amb aquests dos imputats, després que tots dos prestessin declaració voluntàriament als jutjats i corregissin el testimoni inicial que havien ofert en aquesta causa que investiga el presumpte desviament de fons públics a l'Instituto Nóos, que va presidir Iñaki Urdangarin.

El jutge destaca que tots dos tenen en comú haver "sucumbit" a les proposicions plantejades per Urdangarin com a favors d'aparença innòcua i haver-se prestat a donar com a testimonis unes versions dels fets que coincidissin amb les d'altres persones, raó per la qual el magistrat va decidir imputar-los.

Sense perjudici que pugui canviar de criteri si s'incorporen a la causa noves dades que ho facin aconsellable, Castro ha arxivat avui el cas per a tots dos.

En el cas de Boixareu, el jutge assenyala que va figurar com a fundador de la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (Fdcis), que s'investiga com a hereva de Nóos, i fins i tot va aportar-hi diners que després li van ser reemborsats mitjançant dues factures, tal com va declarar al jutjat, en una versió que "va semblar ajustar-se a la realitat".

Fonts pròximes a l'empresari han destacat que el jutge hagi decidit no imputar Boixareu, en considerar que no té cap responsabilitat en la trama que ha estat investigant, ja que no va ocupar cap càrrec ni va realitzar cap activitat per a la FDCIS.

L'empresari espera que després d'aquesta resolució judicial es dissipi qualsevol dubte sobre la seva persona.

Boixareu, que des de l'inici de la investigació va declarar la seva innocència, va indicar que va constituir la FDCIS per fer-li un favor personal a Urdangarin, amb el qual mantenia una relació d'amistat, i mai va sospitar que la fundació pogués tenir altres finalitats diferents de les que constaven en els seus estatuts, que eren fomentar l'ús de l'esport i la cultura com a eina d'integració social.

Sobre el consultor Valentí Giró, el jutge destaca que va acceptar utilitzar "Jocs Europeus" com a referència en les seves facturacions a Nóos per col·laboracions en dos projectes que no tenien res a veure amb el projecte de la candidatura de València.

El jutge rebutja, per raons de prudència, el sobreseïment lliure interessat en relació amb Giró, però accepta el provisional.

stats