EL XOC CATALUNYA-ESPANYA
Política 08/05/2012

Nou front Mas-Rajoy pels peatges

El president de la Generalitat, Artur Mas, enviarà una carta al cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, per reclamar-li peatges "homogenis" a tot l'Estat. Mas busca abaratir els peatges catalans.

Oriol March
3 min
NEGATIVA AL PACTE FISCAL El president espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar una entrevista a Onda Cero per tornar a tancar la porta al pacte fiscal. "Parlar d'això, ara, és parlar de repartir misèria", va insistir Rajoy. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, li va contestar que negar el nou model de finançament a Catalunya és "condemnar-la a la misèria".

BARCELONA.En la gran -i cada vegada més complicada- partida d'escacs que és avui la relació entre els governs català i espanyol s'hi afegirà ben aviat una nova peça. El president de la Generalitat, Artur Mas, enviarà els pròxims dies una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, en què li reclamarà que hi hagi "peatges homogenis" a tot l'Estat per abaratir el cost per a l'usuari de les vies catalanes. Així ho va aprovar l'executiva de CDC reunida ahir al matí, segons van confirmar a l'ARA fonts presents a la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la cúpula nacionalista expliquen que la carta de Mas a Rajoy també inclourà una petició a l'executiu espanyol perquè implanti peatges a les autopistes estatals -bona part de les quals són gratuïtes- i, d'aquesta manera, acabar amb el greuge que, tal com consideren els dirigents de CDC, suposa que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més vies de pagament de l'Estat. Un gest, aquesta missiva, que serveix a Mas per situar la pilota dels peatges -últimament en voga arran del moviment #novullpagar- a la teulada de Rajoy.

De les multes a la carta

La posició del Govern a l'entorn de la campanya per no pagar a les barreres de les autopistes catalanes ha estat dubitativa. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assegurar que sentien "simpatia" pel moviment, però al cap d'una setmana, per mitjà d'un comunicat, amenaçava amb multes de 100 euros els conductors que no paguessin a les concessionàries. Malgrat tot, alguns dels seus dirigents -com Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM)- van optar per protestar contra el pagament de peatges. La decisió presa ahir per l'executiva respon a la voluntat de tenir un gest cap a aquells que reclamen accelerar la confrontació amb l'Estat. I encara més quan, segons diverses intervencions d'ahir durant l'executiva, cada vegada es posa més de manifest la voluntat recentralitzadora del PP.

Aquesta amenaça recentralitzadora serà l'eix de la reunió que el Govern mantindrà avui. Homs va explicar ahir a l'executiva de CDC -tal com ja fa dies que insinua- que l'executiu "prendrà mesures" contra iniciatives concretes de Rajoy en sanitat i educació perquè "envaeixen competències".

Dirigents del partit obren la porta al fet que aquestes mesures consisteixin a portar el govern espanyol al Tribunal Constitucional, com ja ha fet l'executiu socialista basc que encapçala Patxi López. D'altres aventuren, però, que abans de fer el pas pugui consultar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Repartiment de misèria

Mentrestant, Rajoy va aprofitar una entrevista a Onda Cero per tornar a tallar de soca-rel qualsevol previsió optimista per al pacte fiscal que reclama Mas. "Parlar d'això, ara, és parlar de repartir la misèria", va argumentar el president espanyol. També va llançar una advertència a CiU: "Toca parlar de recuperació econòmica i, qui no pensi així, s'equivoca". Els nacionalistes li van respondre invertint el raonament de Rajoy. "Negar el nou model a Catalunya és condemnar-la a la misèria", va considerar el secretari general de CDC, Oriol Pujol, que va reclamar al PP català que faci pedagogia a Madrid.

A l'espera d'una nova retallada

La gravetat de la situació farà que aquesta setmana, segons fonts consultades, Mas faci pública una "gran retallada". El Govern ha de presentar un pla d'ajust de 1.500 milions a Madrid i ja hi ha dirigents del partit, fins i tot algun conseller, que ahir va aprofitar per reclamar que es recuperi l'impost de successions. Un impost que CiU va eliminar a l'inici de la legislatura per donar compliment al seu programa electoral.

stats