Política 20/10/2013

Nou xoc institucional entre la Generalitat i l'Estat per la presència de Mas al fòrum mediterrani de Barcelona

El govern espanyol s'oposa que el president de la Generalitat intervingui en la reunió d'estats del Mediterrani que es fa dimecres al Palau de Pedralbes

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Panamà

BarcelonaXoc entre la Generalitat i l'Estat pel paper d'Artur Mas en la reunió del Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental que es fa aquest dimecres al Palau de Pedralbes de Barcelona. Hi intervindrà el president espanyol, Mariano Rajoy, i diversos ministres d'Itàlia, el Marroc, Líbia o Algèria. La Generalitat ja ha expressat la voluntat que el president Mas també hi faci un parlament, atès que l'Institut Europeu de la Mediterrània –Mas n'és el president– col·labora en la cimera i que el Palau de Pedralbes és propietat de la Generalitat, però l'executiu espanyol s'hi oposa perquè, segons fonts oficials, no li correspon. En l'acte, tot i que hi intervindran més de 40 autoritats de la regió euromediterrània, no s'ha previst cap paper per al president de la Generalitat, tal com es pot veure al programa oficial. Dimarts al vespre sí que hi ha previst un còctel de benvinguda ofert per l'Ajuntament de Barcelona al Palauet Albéniz de Montjuïc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del Govern consultades per l'ARA recorden que l'estiu passat el president balear José Ramón Bauzá va parlar a la inauguració d'una trobada de ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea a les Balears en presència de Rajoy. També hi ha precedents d'actes similars a Barcelona en els quals van intervenir els presidents Maragall i Montilla.

La plantada a Santamaría

La polèmica arriba pocs dies després que Artur Mas no assistís a un acte de Foment del Treball, a Barcelona mateix, encapçalat per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, quan exercia de presidenta per l'absència de Rajoy, i s'emmarca dins el clima de tensió creixent entre els dos governs pel full de ruta sobiranista català.

Fonts de l'executiu català neguen que aquest cop la topada institucional sigui pel protocol.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, abordaran aquest dilluns la qüestió.

El president del govern espanyol, des de Panamà, ha dit que tot i la visita a Barcelona no té previst reunir-se amb Artur Mas. "És que no té sentit, vaig a Barcelona a dedicar-me a coses que són molt importants", ha dit Rajoy en la clausura de la cimera iberoamericana.

"L'obertura i la integració són fonts de creixement davant la fragmentació i la divisió, que són fonts d'empobriment i d'aïllament", ha afegit Rajoy en relació amb Catalunya, tot i que sense anomenar-la.

stats