PSC
Política 20/02/2011

Nou Cicle avisa que el congrés del PSC es tancarà en fals si no està en la nova direcció

Els obiolistes presentaran dimarts un manifest on demanen unitat i renovació

Acn
4 min
Raimon Obiols

BarcelonaUn dels sectors més significatius del PSC, el dels obiolistes, farà aquest dimarts un pas endavant en el debat intern del PSC. Nou Cicle presentarà un manifest, que està ultimant aquest mateix cap de setmana, on reclamarà unitat i renovació, tant de cares com de projecte, segons han explicat fonts d'aquest moviment a l'ACN. Nou Cicle vol ser clau en el procés intern i avisa que el congrés es tancarà en fals si no estan presents a la direcció. Aquest sector reclama que el partit s'obri i per això, més enllà de demanar cares noves, també volen canvis organitzatius. Per això, plantegen transformar a fons la secretaria d'organització perquè consideren que ha tancat i controlat massa el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Manifest de Nou Cicle

El debat intern del PSC viurà dimarts que ve un punt d'inflexió amb el pas endavant que faran els obiolistes, organitzats en Nou Cicle, que presentarà un manifest amb el qual vol obrir la reflexió que el partit haurà d'abordar de cara al congrés previst per a la tardor. Conscients que són minoria, tot i que qualificada, els obiolistes consideren que, tot i la proximitat de les municipals, és moment de començar a fer passos endavant i de sumar esforços amb altres col·lectius. Al mateix temps, garanteixen que no volen ser un obstacle per a les municipals.

Dimarts, al Col·legi d'Advocats de Barcelona, prendran la paraula per fer públic el manifest l'exprimer secretari del partit i eurodiputat Raimon Obiols i l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, que es perfila com la cara visible del sector i possible candidat a primer secretari de Nou Cicle. Fonts del moviment, però, no confirmen obertament aquest últim extrem, ja que creuen que no és moment de parlar de noms. Sí que admeten, però, que Elena és un valor en alça i que l'alcalde de Vilanova té "un perfil polític i una trajectòria que encaixa" amb Nou Cicle.

Tot i la presència d'Obiols el pròxim dimarts, les mateixes fonts han remarcat que Nou Cicle "ha evolucionat molt" des del congrés de Sitges de 1994, on l'actual aparell del partit va arribar a la direcció del partit en substitució dels obiolistes. L'exprimer secretari és el "pal de paller i qui marca la pauta", però defensen que a Nou Cicle hi ha hagut un procés de renovació, ha incorporat noves generacions i "ja no és només Raimon Obiols".

La setmana que ve, Nou Cicle evitarà parlar de noms però no del debat d'idees i l'organització del partit. Els obiolistes se senten legitimats per reclamar una obertura del partit i recorden que, en l'anterior congrés, aquest va ser l'encàrrec que va rebre el mateix Obiols, que en els últims anys ha impulsat el projecte Catalunya Causa Comuna.

Ara, Nou Cicle creu que ha arribat l'hora d'aprofundir en aquesta obertura i que això ha d'afectar directament la secretaria d'organització, ara per ara en mans de José Zaragoza. Els obiolistes consideren que el partit ha estat "molt tancat" i controlat en els últims anys i plantegen una "transformació a fons" de la secretaria d'organització en "unitats de dinamització interna i externa" que permeti al partit tornar a connectar amb els moviments associatius i culturals.

Els obiolistes asseguren que volen fer una doble crida. Una primera per a la renovació del partit i una segona per a la renovació de les relacions de l'esquerra catalana. Nou Cicle constata que el tripartit ha estat una "coalició freda" entre PSC, ERC i ICV-EUiA, amb departaments separats, que ha provocat que la marca socialista sigui vista ara amb "certa antipatia". Tot i això, ha remarcat que "la marca PSC és excel·lent". Nou Cicle creu que cal analitzar la possibilitat de mantenir relacions de més abast amb l'esquerra catalana en el seu conjunt, tot i remarcar que no estan parlant de fusions i que el PSC ha de ser el "pal de paller".

"Bona sintonia" amb Montilla

Els obiolistes ja han fet arribar les seves tesis al primer secretari del PSC, José Montilla, a qui valoren el gest que va fer la mateixa nit de les eleccions catalanes, quan va anunciar la seva retirada i la convocatòria del congrés per a la tardor. Fa uns vint dies, representants de Nou Cicle es van reunir amb Montilla, amb qui asseguren que hi va haver 'bona sintonia', per assegurar-li que el moviment actuaria des de la "lleialtat i la vocació unitària".

A Nou Cicle ha agradat la carta que el primer secretari va fer arribar fa unes setmanes a tots els militants i en la qual apostava per nous lideratges i deixava clar que hi hauria qui hauria de fer "passes endavant, enrere i al costat". De fet, els obiolistes asseguren que subscriuen la carta.

Sense trencar la baralla

Els obiolistes són considerats tradicionalment com a sector catalanista del PSC, però en aquest sector també hi ha destacats dirigents com els exconsellers Antoni Castells o Ernest Maragall. Fonts de Nou Cicle remarquen que figures com Castells han estat vinculats en diversos moments al seu moviment i que el convidaran a estar present en l'acte de dimarts al Col·legi d'Advocats, però que l'exconseller d'Economia va optar en un moment determinat per enfrontar-se a la direcció "de manera unilateral".

En canvi, Nou Cicle no vol enfrontar-se obertament amb la direcció, sinó que la seva voluntat és sumar i fer el procés des de la unitat. Així, deixa clar que la seva opció no passa per "trencar la baralla", i fonts obiolistes posen en dubte que Castells o Ernest Maragall puguin liderar un canvi al partit "sense trencar la cristalleria".

stats