Política 10/02/2011

Núria Marín: "El 30% de les competències dels ajuntaments són impròpies i correspondrien a d'altres administracions"

L'alcaldessa de l'Hospitalet ha reclamat un "acord comú" per decidir "quines competències i quins serveis hem de prestar els ajuntaments i quins recursos tenim per aplicar-los"

Jordi Nicolás Soler
2 min
nuriamarin

BarcelonaNúria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, ha denunciat la situació financera dels ajuntaments. En una entrevista a Els matins de TV3 Marín ha afirmat que "els ajuntaments tenen un 15% de pressupost en benefici a les comunitats autònomes". L'alcaldessa ha afirmat que "s'ha parlat molt de finançament econòmic, però els ajuntaments hem tingut sempre un finançament inadequat. Hem de tenir clar quins instruments tenim per dur a terme les nostres polítiques". Núria Marín ha xifrat l'esforç econòmic extra que han de fer els municipis en un 30%: "Aquest percentatge són competències municipals impròpies, que correspondrien a altres administracions, com per exemple la llei de dependència". Marín ha assegurat, en referència a les peticions d'altres alcaldes que la Generalitat derogui algunes lleis per reduir despeses, que "s'ha de decidir quines competències i quins serveis hem de prestar els ajuntaments i quins recursos tenim per aplicar-los". Per això ha reclamat un "acord comú per decidir-ho". Però els ajuntaments "difícilment" poden desmarcar-se de certes polítiques socials: "No ens podem quedar al marge de la política que afecta el ciutadà. El ciutadà sempre anirà abans a l'alcalde que al conseller".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Núria Marín ha respost les intencions del president de la Generalitat, Artur Mas, que preveu retallar el pressupost per als municipis un 15%: "Haurem de veure en quines partides pressupostàries es concreten però no estem en moment de retallades en determinades situacions que afecten les persones amb més necessitats". Tanmateix, l'alcadessa de l'Hospitalet sí s'ha mostrat favorable a la matisació de la normativa dels 80 km/h, ja que, segons Marín, "va ser una mesura important des del punt de vista mediambiental i per reduir accidents, però és bo que sigui flexible en determinats horaris i circumstàncies. Evidentment els municipis de l'àrea metropolitana hem de col·laborar". En aquest sentit, ha volgut recalcar que "els alcaldes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona hem d'actuar de manera conjunta en les nostres polítiques mediambientals".

A eleccions municipals del 22 de maig la immigració serà un tema cabdal en una ciutat amb un 25% de població immigrant. Marín ha afirmat:"Hem intentat millorar la convivència i el civisme a la ciutat", però s'ha volgut desmarcar de les crítiques que l'acusen d'haver endurit la seva política: "No s'ha de fer un paral·lelisme entre incivisme i immigració" sobre el fet que es tingui en compte l'incivisme a l'hora de renovar permisos als immigrants: "Cal fer saber que aquelles persones que no s'adapten a la nostra cultura i a les nostres normes i maneres de fer no són ciutadans "exemplars. Hem de dir a les persones incíviques que o canvien o no tenen arrelament en la nostra ciutat". Per a aquestes eleccions, el PSC hospitalenc finalment no tindrà primàries, malgrat que la dirigent socialista de l'Hospitalet ha manifestat la seva convicció que "el PSC és un partit molt democràtic" i que "les primàries poden ser interessants en determinats municipis", en referència a Barcelona, on espera que les primàries ajudin el PSC a mantenir-se en el poder davant la possible amenaça que Marín esdevingui la màxima representant institucional del PSC a Catalunya després del 22 de maig a causa de la previsible davallada dels socialistes a la capital catalana: "Espero que això no passi", ha dit.

stats