Política 05/07/2013

De Gispert creu que la consulta pot tenir moltes possibles preguntes i cita l'estat propi, el concert o les competències

La presidenta del Parlament afirma que "potser d'aquí a mig any no hi haurà consulta, però sí d'aquí a un any"

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta del Parlament i presidenta de la comissió del dret a decidir, Núria de Gispert, ha assegurat que hi ha moltes possibles preguntes per a la consulta i, en aquest sentit, ha posat com a exemples el concert econòmic, la defensa de les competències de Catalunya, tenir veu a Europa o la voluntat de ser un estat propi. En una entrevista al 3/24, De Gispert ha defensat que sigui el Parlament qui decideixi la data i la pregunta de la consulta, perquè "el més important és donar una imatge d'unitat". I preguntada per si veu possible celebrar el referèndum d'aquí a mig any, ha respost: "Potser no d'aquí a mig any, però d'aquí a un any, potser sí", i ha assenyalat que el més important és eixamplar al màxim el nombre de ciutadans partidaris d'una consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dia després que s'hagi constituït la comissió del dret a decidir que presideix Núria de Gispert, la també presidenta del Parlament, ha apostat perquè la data i la pregunta sobre la consulta es decideixin "entre tots" en el marc de la cambra catalana. En el supòsit que el Govern faci una proposta sobre la consulta que inclogui una pregunta, De Gispert creu que aquesta pregunta ha de poder ser "modificable" al Parlament. "El més important és donar una imatge d'unitat", ha conclòs.

Davant una possible oferta de Rajoy de pacte fiscal, De Gispert ha apostat perquè se li repliqui que Catalunya ha de fer primer una consulta, ja que hi ha "una obligació" després de les últimes eleccions. Dins la consulta, ha afegit, es pot parlar del concert econòmic. En aquesta línia ha assegurat que la consulta pot plantejar moltes possibles preguntes. "Vol vostè el concert? Vol vostè que mai més ningú entri en les nostres competències en llengua o educació? Vol vostè tenir veu pròpia a Europa? Vol la independència de Catalunya? Vol ser un estat propi?", ha citat com a exemples.

En referència al debat intern a Unió sobre la consulta, De Gispert ha garantit que no hi ha ningú del partit que estigui en contra de celebrar una consulta. "Una altra cosa és quina serà la pregunta", ha afegit.

stats