POLÍTICA
Política 06/06/2012

Un documental recorda els 20 anys de l’operació Garzón

El reportatge narra el macrooperatiu político-judicial contra l'independentisme català que va tenir lloc arran dels Jocs Olímpics de Barcelona

Marc Toro
2 min

BarcelonaLa commemoració del 20è aniversari del macrooperatiu político-judicial de l'any 1992 engegat pel jutge Baltasar Garzón ja està en marxa. Aquest cap de setmana s'estrenarà a Olot el documental 'Operació Garzón contra l'independentisme català', que recorda la cara més oculta dels Jocs Olímpics i la ràtzia repressiva contra l'independentisme que l'operatiu va comportar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El documental repassa en menys d'una hora la cronologia dels fets que va significar aquesta macrooperació. Carles Benítez, periodista i representant de 'Llibertat.cat' (portal independentista i un dels promotors del projecte), ha comentat que "partint de la contextualització de la celebració dels Jocs i dels diferents moviments opositors, s'estira el fil per entendre per què i com s'inicia aquesta cadena de detencions". Benítez ha assenyalat que al film hi apareixen relats personals que expliquen com van anar les detencions, així com històries dels familiars dels encausats que narren el drama de no saber res dels detinguts durant cinc dies.

El reportatge combina la part més humana dels fets amb el recull de les mostres de suport que van rebre els detinguts per part d'amplis sectors de la ciutadania, les contínues irregularitats judicials que van existir al llarg de tot el procés, la censura que van patir diversos periodistes per part de la policia i la victòria moral que va significar la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, que condemnava l'estat espanyol per no haver investigat les tortures.

Juntament amb l'estrena del documental, Olot retrà homenatge aquest cap de setmana als encausats en l'operació, que es trobaran per primera vegada tots junts 20 anys després, i a Sebastià Salellas, un dels advocats que va portar els casos de tortures al Tribunal d'Estrasburg. Més enllà de l'acte d'aquesta setmana, els promotors de la iniciativa han assegurat que tenen prevista tota una programació de presentacions que s'allargarà durant bona part de l'estiu.

stats