Política 09/02/2015

L'oposició posa en dubte que Mas no sabés res dels negocis dels Pujol

ERC i C's avisen el president que l'afer Pujol no és "privat", i el PSC i ICV alerten de les relacions amb la família Prenafeta. Sánchez-Camacho indica que el líder de CiU és el "vuitè fill polític" de l'expresident i la CUP li reclama que es replantegi seguir

F. Casas / O. March
4 min

BarcelonaJa està en marxa el torn de preguntes de l'oposició al president de la Generalitat, Artur Mas, en el marc de la seva compareixença a la comissió Pujol. Els partits reclamen explicacions a Mas per la seva relació amb la fortuna oculta de l'expresident i pels casos de presumpta corrupció que afecten CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC reclama "tallar les ombres"

El portaveu d'ERC a la comissió del frau fiscal, Oriol Amorós, ha indicat a Mas que els afers relacionats amb Jordi Pujol i la seva família no es poden considerar, com ha fet el president, "assumptes privats". En aquest sentit ha recordat que, després de la confessió, CDC va parlar de refundació i ha fet notar que cal "tallar les ombres d'aquesta manera de fer" als governs en relació amb les suposades comissions il·legals o la contractació pública.

Amorós ha demanat a Mas que, ateses les "conseqüències públiques" de tot plegat, prengui mesures ara i faci un acte de contricció abans que hi hagi sentències en ferm. Mas ha negat que les causes de tot plegat siguin "públiques" malgrat que Amorós s'ha referit als pactes polítics tàcits per no investigar segons què durant anys. Mas ha tornat a negar els lligams entre ell, CDC i CiU i el cas Pujol.

El portaveu republicà ha agraït a Mas la compareixença i l'ha contraposada a l'actitud del PP i Mariano Rajoy, "afectat per escàndols molts greus", que es nega a comparèixer al Congrés.

El PSC alerta de la relació amb Prenafeta i Jordi Pujol Ferrusola

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha alertat de la relació entre el líder de CiU i la família de Lluís Prenafeta –imputat i empresonat en el seu moment pel cas Pretòria–, així com també pels vincles entre Mas i Jordi Pujol Ferrusola. El fill gran de l'expresident de la Generalitat està imputat i va declarar a mitjans de setembre davant l'Audiència Nacional.

Iceta ha preguntat pel compte que el pare de Mas tenia a Liechtenstein i "per què es va trigar tant a regularitzar". El dirigent socialista ha insistit al president de la Generalitat que aclarís si va col·laborar amb Prenafeta un cop fora del sector privat. Mas va treballar en una empresa del cosí germà de l'exsecretari general de la Presidència a principis dels anys noranta, i després va tornar a la política.

Sánchez-Camacho encén la compareixença

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha estat l'encarregada de fer pujar la temperatura de la compareixença de Mas. "Vostè és el vuitè fill polític de Jordi Pujol", ha assenyalat Sánchez-Camacho en una intervenció que ha causat un profund malestar als diputats de CiU que assisteixen a la sessió.

"El passat sempre torna. Li recordaré unes coses curioses. Tota la seva trajectòria ha estat al costat de Pujol, Prenafeta i d'Alavedra. Està succeint persones imputades o sota sospita d'imputació. Sempre substitueix persones imputades. Queden moltes coses per contestar. El jutge i el fiscal coincideixen que hi ha 6,6 milions han anat a CDC a través de la pantalla del Palau de la Música", ha apuntat Sánchez-Camacho en una intervenció en castellà.

Herrera, Prenafeta, Pujol i les comissions del cas Palau

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha vinculat –com ja han fet altres portaveus durant la compareixença– la carrera de Mas amb la de Lluís Prenafeta i la seva família, així com també amb el clan Pujol. "Vostè era un estret col·laborador de la família", ha apuntat Herrera, que ha preguntat directament si Convergència es va lucrar a través de comissions en el marc del cas Palau.

El dirigent ecosocialista ha apuntat que el president de la Generalitat era "íntim" de Jordi Pujol Ferrusola, i li ha preguntat si en algun moment l'exlíder de CiU li va demanar "parar els peus" als seus fills.

Rivera no es creu Mas

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat que "no es creu" que Mas no conegués la fortuna oculta de Jordi Pujol. "Els indicis fan pensar que ho coneixia", ha indicat Rivera, que ha fet servir exclusivament el català en la seva intervenció. El dirigent espanyolista li ha preguntat sobre un suposat negoci amb Jordi Pujol Ferrusola que hauria estat investigat per les autoritats de Liechtenstein i també sobre si coneixia que el Palau de la Música feia de "rentadora" dels diners de les constructores en direcció a CDC i de Fèlix Millet.

"Vostè no pot dir que no en sabia res, com han fet Mariano Rajoy, Ana Mato i la infanta Cristina", ha indicat Rivera, que ha admès que el relat de Mas pot ser "creïble" en seu judicial per falta de proves.

Vallet li demana que es replantegi seguir

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha reclamat a Mas que faci una reflexió personal sobre els seus drets però també sobre els seus deures i fins i tot li ha reclamat si farà algun plantejament sobre la seva continuïtat al capdavant del partit i del Govern. La diputada s'ha referit a tots els casos que esquitxen la coalició governamental i ha insistit en la necessitat que el diputat i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, implicat en el cas Clotilde, deixi el càrrec. Mas ha afirmat que si es demostra cobrament de comissions il·legals a través del Palau de la Música CDC tornarà els diners, "tal com s'ha fet amb els convenis que eren legals".

stats