Política 11/07/2015

Junqueras: “Hem de fer un plebiscit sobre la independència, no sobre polítics”

ERC defensa que la llista civil sense polítics en actiu és l'opció que genera més consens

Ara
2 min
Oriol Junqueras durant la conferència a Girona / ACN

BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dissabte, en una entrevista al 324, fer una llista civil “sense polítics”, tal com han proposat Òmnium i l'ANC. “La proposta no és nostra, arriba de la societat civil i nosaltres l’hem acollit”, ha dit. Sobre si ERC acceptaria una llista unitària amb la presència d’Artur Mas, Junqueras ha assegurat que s’ha de fer "un plebiscit sobre la independència, no sobre polítics” i, en aquest sentit, ha afirmat que aquesta llista exclusivament civil “permet visualitzar” que el 27-S “serà un referèndum sobre la independència fent servir unes eleccions”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha assegurat que aquesta és l'“única opció” que preveu la CUPtal com va deixar clar ahir el diputat de la CUP David Fernàndez— per ser a l’acord entre entitats socials i partits sobiranistes. “Si qualsevol acord alternatiu és un acord que expulsa gent, serà una mala decisió”, ha dit. Ha reiterat que aquesta opció és la que reuneix més consens, ja que hi dóna suport Òmnium, l'ANC, ERC i la CUP i "CDC no ha dit pas que no".

Sobre la possibilitat d'ajornar les eleccions, s'ha mostrat "convençut" que seran el 27-S.

Eleccions constituents

Ha defensat, igual que la CUP, que després hi hauria d'haver unes noves eleccions, en aquest cas “constituents”, en les quals es contraposin els diferents projectes ideològics. Tot i això, s’ha mostrat igualment disposat a fer un “govern de concentració”.

També s’ha mostrat partidari que les converses dels propers dies siguin “discretes”. “La indiscreció és poc eficaç” i per això ha asseverat que serien “extremadament discrets” en els contactes que es faran.

Viatge a Amèrica

Sobre la gira que aquests dies ha fet a l'Argentina i a l'Uruguai, Junqueras s'ha mostrat satisfet dels "pronunciaments molt explícits a favor del dret a decidir de Catalunya". "Hem de buscar el màxim consens internacional", ha dit, alhora que ha afegit que "s'ha de fer tot el possible per deixar de ser un afer intern i ser un afer internacional”.

stats