Política 03/02/2020

L'independentisme planta el rei: "No ens representa. La monarquia és hereva del franquisme"

ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG no assisteixen a l'obertura de les Corts amb Felip VI

Laia Forès
2 min
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, llegeix el manifest al costat dels altres portaveus parlamentaris d'ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG.

MadridL'obertura solemne de les Corts amb el rei Felip VI, que s'ha celebrat aquest matí al Congrés de Diputats, no ha comptat amb la presència dels diputats i senadors d'ERC, Junts per Catalunya (JxCat), la CUP, EH Bildu i el BNG. Els partits republicans i independentistes han deixat buits els seus escons per demostrar el seu rebuig a una institució que consideren "anacrònica" i "hereva del franquisme". Plantar el rei a l'inici de legislatura és un gest habitual d'Esquerra però, en canvi, és la primera vegada que JxCat se suma al boicot al rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les cinc formacions han fet públic un manifest en què adverteixen que no reconeixen la legitimitat de Felip VI ni el consideren un interlocutor polític vàlid. "La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d'Espanya, no ens representa", afirma el manifest. Acusen la monarquia de sostenir-se amb l'objectiu "de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis" i critiquen el discurs "autoritari" que Felip VI va pronunciar dos dies després de l'1-O.

"Considerem que el rei i la monarquia han de deixar d'exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i Parlaments que emanen de la voluntat popular", diuen els cinc grups polítics. Una hora abans de l'inici de l'obertura solemne de les Corts, els portaveus dels cinc grups han llegit en català, castellà, euskera i gallec el manifest, titulat No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques.

Crítiques del PP

Al PP no li ha agradat el boicot. El líder del partit, Pablo Casado, ha acusat els grups polítcs que han plantat Felip VI d’haver “insultat” el monarca deixant buits els seus escons. “S’ha de mantenir el respecte”, ha subratllat. Casado ha assegurat que aquests partits, que ha qualificat de “socis de govern” de Pedro Sánchez, tot i que ni JxCat ni la CUP van facilitar seva investidura, han fet afirmacions “molt greus” sobre la monarquia. Casado també ha reclamat a Sánchez que deixi clar que a la taula de diàleg amb la Generalitat no es negociarà res que vagi en contra de la Constitució.

stats