Política 02/09/2011

PP i PSOE imposen la seva reforma constitucional

Finalment, amb 321 diputats a l'hemicicle, s'han produït 316 vots a favor, i 5 en contra. Els diputats del BNG, Na-Bai i ERC han abandonat l'hemicicle en el moment de votar. Les esmenes transaccionades de CiU amb altres formacions, que eren tècniques, no s'han pogut votar perquè Gaspar Llamazares, d'IU, s'hi ha oposat. La reforma constitucional passarà ara al Senat, on es debatrà dimecres de la setmana vinent

Miquel Codolar
6 min
Zapatero i Salgado, al Congrés / EFE

MadridL'aprovació definitiva al Congrés de la reforma constitucional que van pactar el dilluns de la setmana passada el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, ja és un fet. La mesura que va reclamar per carta el director del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, per transmetre un missatge de confiança als mercats i a Europa s'ha aprovat. Les esmenes que CiU havia transaccionat amb PSOE i PP no s'han pogut finalment votar perquè el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, del mateix grup que ERC i ICV, que havien abandonat l'hemicicle, s'hi ha oposat. Finalment, amb 321 diputats a l'hemicicle, s'han produït 316 vots a favor, i 5 en contra. Els diputats del BNG, Na-Bai i ERC no han votat perquè havien sortit de l'hemicicle, mentre PNB i CiU no han votat. PSOE, PP i UPN hi han votat a favor, tot i que un diputat socialista hi ha votat en contra i tres no s'han presentat. CC, UPyD, IU també hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els minuts previs a les votacions s'han allargat per intentar acordar esmenes transaccionals tècniques a l'últim moment. Zapatero ha mantingut una conversa per telèfon mentre el líder del PP, Mariano Rajoy, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado i el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso conversaven amb posat seriós. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha conversat primer amb Alfredo Pérez Rubalcaba i després amb Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui ha intercanviat diversos papers. Dimecres vinent el Senat tindrà l'última paraula, abans del termini de quinze dies que el 10% dels diputats o senadors tenen per demanar un referèndum, cosa que PSOE i PP han descartat de totes totes. Duran s'ha mostrat "absolutament pessimista" que al Senat es pugui aprovar res.

CiU: "Avui es consuma la ruptura del consens constitucional"

Josep Sánchez Llibre, de CiU, ha lamentat que "avui es consuma la ruptura del consens constitucional que hi havia des del 1978" i ha indicat que l'objectiu de les vuit esmenes del grup és "intentar evitar" el trencament del consens constitucional i "l'expulsió de formacions polítiques com la nostra i altres" de la Constitució per intentar "evitar mals majors". Ha dit que també pretenen "evitar que PP i PSOE s'apoderin de la Constitució" i que ambdues formacions "abandonin posicions radicals i políticament irresponsables i recuperin la centralitat política acceptant les esmenes" i recuperin "la responsabilitat i la moderació".

Sánchez Llibre ha exposat que amb la intenció d'aconseguir una constitució "més forta, més potent" PSOE i PP "aconseguiran precisament el contrari" ja que "avui sortirà desgraciadament una Constitució més dèbil que l'actual, ja que diverses formacions que vam participar al consens parlamentari en serem expulsats". Ha afegit que "la Constitució que vostès aprovaran per al segle XXI serà més dèbil que la del segle XX".

La portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, havia anunciat a l'arribada al Congrés que PSOE i PP havien fet "un oferiment a CiU" en la forma d'una esmena transaccional firmada pels dos grups que han promogut la reforma constitucional que manté el principi del pacte i deixa en mans d'una la llei orgànica la fixació del límit, però "mira d'incrementar la col·laboració de les autonomies per treballar en l'objectiu comú de controlar el dèficit i el deute". Havia afegit que "és un bon oferiment per a l'estabilitat pressupostària". El PSOE ha indicat que en les últimes hores han ofert fins a sis esmenes transaccionals a CiU. Fonts de CiU han indicat que el grup no està d'acord amb els termes amb què s'expressa aquesta esmena.

PP i PSOE diuen que és "impossible" acceptar les esmenes de CiU

La portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que és impossible deixar que les autonomies marquin el seu dèficit, tal com demana CiU, perquè "tindríem 17 nivells diferents". En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, que ha dit que les esmenes de CiU "trencarien el principi d'unitat perquè cada autonomia hauria d'aprovar per llei el seu màxim de dèficit estructural, i la reforma perdria tota la seva força del principi d'estabilitat pressupostària". Per això ha criticat unes esmenes que considera que "són alienes al motiu pel qual cal reformar la Constitució". A cinc minuts de la votació ha reiterat a CiU que s'uneixi al PSOE i al PP en la votació.

El grup IU-ICV-ERC abandonarà l'hemicicle

El portaveu d'IU ha reiterat que els diputats del seu grup abandonaran la cambra en el moment de votar, i que el seu grup anirà al Tribunal Constitucional. Sobre aquesta qüestió, Bono ha indicat que "si algú no hi vol ser, en el moment de la votació, surti. Alguns m'han demanat que els doni temps perquè no quedin tancats i ja he dit als uixers que deixin sortir qui vulgui". Ha qualificat l'abandonament de l'hemicicle com "una determinada manera d'expressar la seva opinió amb la qual he de ser comprensiu".

Ridao recorda Heribert Barrera i la seva defensa del dret a l'autodeterminació

Ridao ha exposat que ERC rebutja la reforma “rabiosament centralista” i ha denunciat que l'actitud del PSOE i el PP “no ratifiquen l'argument democràtic contra aquesta menyspreable reforma”. Ha dit que la reforma és “una autèntica esmena a la totalitat a l'estat social i de dret” que “s'està liquidant en una setmana sense debat, sense consulta ciutadana, i tot això per rebre, ahir mateix, l'aplaudiment entusiasta de Merkel". Ha criticat que s'hagi barrat el pas a la seva esmena per debatre el dret a l'autodeterminació perquè “si obrim el meló de la reforma constitucional, obrim-lo”. Ha acabat la seva intervenció amb unes paraules de l'expresident del Parament, Heribert Barrera, a qui ha volgut rendir "un homenatge sentit a la seva dignitat, compromís i clarividència". En aquestes paraules defensava que "una autèntica i efectiva democràcia no serà possible sense la restitució prèvia del dret a l'autodeterminació".

Buenaventura diu que la reforma "trenca els equilibris territorials"

La portaveu d'ICV, Núria Buenaventura, ha manifestat la seva "indignació" perquè se'ls hagi impedit debatre l'esmena a la totalitat amb text alternatiu per manifestar el "rebuig frontal per raons de forma i fons". Ha exposat que tenint en compte els principis democràtics que van inspirar la Constitució "és absolutament contradictori amb un procediment de reforma constitucional com el pactat i decidit entre el PSOE i el PP". Ha indicat que la reforma limita l'autonomia financera de les comunitats "trencant els equilibris territorials que amb dèficits s'han mantingut des de l'aprovació de la carta magna". Ha qualificat la reforma com "innecessària, ineficaç, perjudicial, antisocial i injusta" i ha defensat el referèndum.

UPN votarà amb PSOE i PP i CC s'abstindrà

El portaveu d'UPN, Carlos Salvador, ha dit que en principi votarà a favor de la reforma i ha defensat que de la mateixa manera que no es va demanar un referèndum per a la llei de l'avortament no hi ha cap necessitat de fer-ne un ara. Per la seva banda, CC ha anunciat que s'abstindrà a la votació, com ja va fer a la primera votació de la reforma. La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha manifestat que, com també farà IU, portarà el pacte al Tribunal Constitucional (TC) per impedir que PP i PSOE “expropiïn” la Constitució. “Fa falta reformar la Constitució per protegir-la del grup PP-PSOE, que s'han convertit en el TC rebutjant esmenes que van contra la Constitució. Però qui es creuen que són?”. La portaveu de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, ha denunciat el “vergonyós” escenari en què s'està tramitant la reforma. Per la seva banda, Francisco Jorquera, del BNG, ha manifestat que els nous límits de la despesa són impossibles, perquè gairebé mai s'han acomplert en el passat, però precisament es tracta d'això, de canviar per no repetir els errors del passat. Josu Erkoreka, del PNB, ha demanat als parlamentaris que reflexionin sobre "la qüestió basca" i els ha advertit que la Unió Europea "està integrada per estats que ni tan sols existirien si no haguessin exercit el seu dret a l'autodeterminació". Ha criticat que el PSOE i el PP han convertit la reforma en "quelcom banal".

Duran no sap què votarà

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat a l'entrada a l'hemicicle del Congrés que encara no sap què votarà. "No votarem que no perquè estem d'acord amb l'estabilitat pressupostària, no sé què votarem, anirà en funció també de quines esmenes s'admetin o no". Duran ha afegit que en el ple continuaran conversant, però que "negociar no és la paraula, perquè no intercanviem papers, no ens hem assegut a la taula". Ha exposat que "si ens abstenim expressarem d'alguna manera o altra el rebuig total a les formes i al contingut".

El president del Congrés, José Bono, ha anunciat que de les diverses esmenes que reclamaven que es debatés sobre la possibilitat d'un referèndum, finalment s'ha acceptat la de Rosa Díez, d'UPyD, però que no s'han admès les noves formulacions del PNB i ERC "perquè eren esmenes noves que no entraven en termini". Bono ha assegurat que "hem estat extremament generosos en el dret dels diputats a esmenar", però que només s'han acceptat les esmenes que no afecten els articles protegits, que requereixen un procediment "més reforçat i més dur".

stats