POLÍTICA
Política 03/04/2011

Oficina Antifrau: caixa dels trons a punt d'esclatar

Les paraules de De Gispert reconeixent la paràlisi de la institució des de la mort del director Martínez Madero han aixecat polèmica i han provocat ja la reacció de destacats dirigents polítics

David àlvarez
3 min
El director de l'Oficina Antifrau va morir d'un atac de cor el 21 de gener.

BarcelonaLes declaracions de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que en una entrevista a Catalunya Ràdio reconeixia la paràlisi de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) des de la mort del seu director, David Martínez Madero, han obert la caixa dels trons, especialment entre els dirigents d'Esquerra Republicana de Catalunya. De Gispert ha admès que “l'actuació de l'oficina en aquest moment és zero” i els diputats d'ERC Pere Aragonès i Anna Simó o els antics dirigents del partit Josep Bargalló i Josep Huguet ja han carregat les tintes contra les paraules de la presidenta de la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista radiofònica, De Gispert reconeix que des de la mort de Martínez Madero el 21 de gener d'enguany, l'OAC està “absolutament aturada”. Segons la presidenta del Parlament, l'oficina no pot prendre “decisions ni mitjanament importants” perquè Madero no va nomenar subdirector abans de morir. Per això, “no es poden ni signar les nòmines” i és el Parlament qui efectua els pagaments “per bestreta”, ha reconegut la presidenta de la institució. De Gispert ha avançat que hi ha converses amb el PSC i el PP per trobar successor a la direcció de l'òrgan. En cas que les negociacions amb els socialistes arribessin a bon port, el nou director s'escolliria a la primera volta per majoria qualificada de tres cinquenes parts. Si aquestes converses no donessin fruit, CiU girarà la vista cap al PP per escollir en segona volta un nom, per majoria absoluta simple, ha explicat De Gispert.

La presidenta del Parlament ha reconegut, però, que “no és fàcil trobar un candidat” tot i que ha instat els partits a trobar un consens “urgent” i ha posat un termini a l'elecció, que segons els seus desitjos, hauria d'arribar “abans de Setmana Santa”. Ja la setmana passada, en un article publicat a El PeriódicoEl Periódico, el predecessor de De Gispert al capdavant de la cambra catalana, Ernest Benach, havia instat a trobar aquest consens. Segons Benach, cal “conrear el consens entre els grups polítics per plantejar solucions a les grans qüestions que, o estan aturades, o senzillament dormen el son dels justos” i esmenta entre aquestes qüestions el nomenament del nou director de l'OAC.

Avui, després de les polèmiques declaracions de la presidenta del Parlament, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha recuperat al seu compte de Twitter un article publicat a El PaísEl País que culpa CiU de la “congelació” de l'OAC i acusa De Gispert de negar-se a nomenar un director provisional. Segons aquest article, l'oficina té ara mateix 80 casos que no poden tancar-se i 50 denúncies que no poden començar a investigar-se perquè el director és l'única persona que pot autoritzar aquestes accions.

El tuit de Simó ha rebut el ressò de companys de partit com Josep Huguet, que s'ha preguntat irònicament si “congelar l'antifrau vol dir descongelar el frau”. Irònic s'ha mostrat també l'exconseller d'Educació Josep Bargalló que amb un lacònic “bé, De Gispert, bé” s'ha referit a les paraules de la presidenta del Parlament. També hi ha dit la seva el diputat republicà Pere Aragonès, que creu que CiU deixa que l'oficina es “congeli per deixar-la morir”. Des de la secció local d'ICV a l'Hospitalet també han criticat les paraules de De Gispert amb ironia dient que “això no toca, que no queda prou business frendly'”.

stats