Política 12/05/2013

Òmnium considera que una consulta té "més força a l'exterior" que una declaració unilateral del Parlament

Muriel Casals afirma en una entrevista al 3/24 que no és partidària de reclamar la cooficialitat del castellà

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha defensat aquest diumenge que una consulta sobre la independència té "més força" que una declaració unilateral del Parlament. "De cara al món, i a la comunitat internacional, un referèndum o una consulta té una força molt gran i una declaració unilateral per part d'un Parlament en té una mica menys", ha reflexionat Casals a l'entrevista del 3/24. "Que en tingui una mica menys no vol dir que no en tingui perquè no oblidem que el Parlament és l'expressió de la voluntat dels ciutadans. I una declaració seria legítima", ha matisat Casals, que també ha defensat que el català hauria de ser l'única llengua oficial en una Catalunya independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta d'Òmnium Cultural ha assenyalat que no creu que el castellà hagués de compartir l'oficialitat amb el català en un futur estat català. "Dos idiomes oficials en un mateix país és una mica estrany. Jo no reclamaria la cooficialitat del castellà", ha comentat Casals, que no obstant això ha reconegut que la llengua castellana forma part del "patrimoni cultural i lingüístic" de Catalunya. Paral·lelament, la dirigent d'Òmnium Cultural ha denunciat el que considera una estratègia orquestrada per part del govern espanyol en contra del català a "dins i fora de les fronteres lingüístiques". I un exemple seria la nova llei de llengües a l'Aragó, amb la substitució del català pel LAPAO.

Resposta "ferma i contundent"

Igualment, Casals ha qualificat "d'absurda" la suspensió de la declaració de sobirania del Parlament per part del Tribunal Constitucional. La presidenta d'Òmnium Cultural ha reclamat una resposta catalana "ferma i contundent". "La suspensió de la declaració de sobirania del Parlament ultrapassa el límit de l'absurd", ha considerat Casals. "És com dir-nos: suspenem la vostra capacitat de pensar", ha puntualitzat la líder d'Òmnium amb estupefacció en un moment de l'entrevista del 3/24. Segons Casals, això són mostres que posen en evidència que després d'un llarg període de govern de la Generalitat dins d'una Espanya democràtica "no hem arribat a donar satisfacció a les necessitats del poble de Catalunya".

"Per tant, l'única manera és disposar d'un propi estat. Dins de l'estat espanyol no hi cabem malgrat que faci anys que és un estat democràtic", ha finalitzat la presidenta d'Òmnium Cultural.

stats