Política 02/02/2016

Onze de Setembre del 2016, una Diada "diferent"?

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, suggereix que l'11-S d'enguany ha de "reflectir" la nova etapa del procés sobiranista després del 27-S

Ara
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una conferència al Fórum Europa-Tribuna Catalunya / ACN

BarcelonaDes de l'any 2012 el procés sobiranista ha viscut moments àlgids l'Onze de Setembre. Les entitats de la societat civil, principalment ANC i Òmnium, han protagonitzat mobilitzacions massives que han servit per reforçar les files del sobiranisme. Enguany, però, després del 27-S, es pensa en una Diada "diferent". Així ho ha suggerit aquest dimarts la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en un esmorzar al Fórum Europa Tribuna Catalunya, en què ha constatat que cal visualitzar que el procés sobiranista ha entrat en una nova fase. "M'agradaria que fos una Diada diferent, la situació no és la mateixa. Hauria de reflectir-se aquesta diferència", ha afirmat en el col·loqui recollit per Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com hauria de ser aquest nou format? Forcadell, que fins l'any passat era presidenta de l'ANC, ha evitat concretar quina seria la fórmula idònia traspassant la responsabilitat al seu successor en el si de l'entitat, que era a la sala: "Això ho hauria de respondre Jordi Sánchez". Des de la seva taula, l'actual president de l'ANC s'ha limitat a somriure i a fer veure que es tancava la boca amb una cremallera, donant a entendre que havia de mantenir la boca tancada per no donar pistes.

Més enllà de mobilitzar els independentistes convençuts, l'ANC pretén fer del procés constituent la seva activitat principal aquest 2016. Es tracta d'eixamplar la base social a favor de la independència definint les bases del nou país, sobretot teixint aliances amb el món de Podem, Catalunya Sí que es Pot i Barcelona en Comú. De fet, l'any passat ja es van voler visualitzar els "eixos" d'una eventual República Catalana.

L'entitat té previst definir en el seu proper secretariat nacional, dissabte 13 de febrer, el seu propi pla en aquest procés, tot i que ja està implicada en les iniciatives engegades per la societat civil com Reinicia. L'ANC, també Òmnium, ha participat en el disseny d'un procés de deliberació ciutadana per liderar el procés constituent en la seva fase civil. Ho han fet sota el paraigua de la plataforma Reinicia, que aplega totes les iniciatives que tenen a veure amb el procés constituent, i l’anomenen Convenció Constituent Ciutadana (CCC).

stats