Política 13/10/2018

Unes 17.850 persones fan el cim per reclamar la llibertat dels presos polítics

Torra fa l'ascens al Puigsacalm i crida a la mobilització per fer front a les sentències per l'1-O

Ara / Acn
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat d'excursionistes durant l'ascensió al Puigsacalm

BarcelonaUnes 17.850 persones han fent aquest dissabte l'ascens a divuit cims d'arreu de Catalunya per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, en el marc de la iniciativa Cims per la Llibertat. Han sigut els mateixos presos i exiliats els que han escollit les muntanyes, i en cadascuna de les pujades hi ha participat un familiar seu. També s'hi han sumar membres del Govern, com ara el president de la Generalitat, Quim Torra, que puja al Puigsacalm, i els consellers Miquel Buch, Laura Borràs, Chakir el Homrani, Jordi Puigneró i Damià Calvet. A més, el president del Parlament, Roger Torrent, fa l'ascens al Matagalls.

Torra ha fet l'ascens al Puigsacalm, que és el cim escollit per Carles Puigdemont, des de la Vall d'en Bas (Garrotxa) acompanyat, entre d'altres, per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras. El cap del Govern ha aprofitat per fer una crida a "l'esperit de l'1-O" i la "força del 3-O" per continuar les mobilitzacions i fer front a la sentència contra els polítics a la presó. Amb la mobilització d'aquest dissabte, ha assenyalat, "s'ha fet el primer cim". "No ens aturarem fins que ells siguin lliures i el nostre poble també", ha dit. "Som capaços de fer els cims que ens proposem, fins i tot el cim de la República Catalana, que és el nostre objectiu", ha afegit, destacant la "solidaritat i la fraternitat" d'aquesta jornada "d'ascensions multitudinàries".

Desenes de persones amb banderes estelades al cim de la Roca Corbatera en record a l'exconseller Raül Romeva

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han pujat a la Mola des de Matadepera (Vallès Occidental) i el conseller d'Interior, Miquel Buch, la muntanya de les Agudes des de Fogars de Montclús (Vallès Oriental).

El titular de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha fet el Montgrí (Baix Empordà). Per la seva banda, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha pujat al Tossal del Rei (Tarragona) i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, el Comabona, a la comarca de la Cerdanya.

Tots els ascensos han començat entre les nou i les onze del matí i, un cop al cim, s'ha llegit un manifest. Els inscrits han pagat 10 euros per participar, una recaptació que es destinarà a l'Associació Catalana pels Drets Civils. Els presos polítics i "xiliats han anat agraint al llarg d'aquest dissabte la iniciativa dels Cims per la Llibertat, a través de diversos missatges a les xarxes socials. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha escrit a Twitter que va resseguint "de memòria" el camí cap al Matagalls. "M'encanta que la boira us hi hagi acompanyat! També la trobo a faltar", ha afegit des de Suïssa.

Des de Brussel·les, l'exconseller de Salut Toni Comín ha agraït la gent que ha culminat la Pica d'Estats i ha instat a "no defallir" fins aconseguir la llibertat de tots els dirigents polítics i socials encausats per l'1-O, un missatge similar al de l'extitular de Cultura Lluís Puig. "Soc amb vosaltres, respirant la llibertat del Canigó. La seva flama mai s'apaga", ha apuntat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un missatge que ha fet arribar des de la presó de Lledoners.

L'expresident Carles Puigdemont ha assegurat que la iniciativa Cims per la llibertat demostra que l'independentisme està mobilitzat i "unit" un any després del referèndum de l'1-O. "Si algú vol saber com està el moviment independentista que miri la gent, que no miri els partits", ha afirmat Puigdemont.

stats