Política 31/12/2015

L'oposició retreu a Mas que utilitzi el discurs de Cap d'Any per "implorar" la seva investidura

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP recriminen al president que no fes cap referència a la corrupció el dia que l'Audiència Nacional va imputar Jordi Pujol per un pretès delicte de blanqueig. Convergència veu "indispensable" la crida de Mas a la "responsabilitat" en el seu discurs

Sara González
4 min
Artur Mas, durant el discurs de cap d'any / ARA

BarcelonaCrítiques de l'oposició al discurs de Cap d'Any del president de la Generalitat, Artur Mas, a qui recriminen que instrumentalitzés un espai institucional per "implorar" la seva investidura a la CUP. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP han coincidit a carregar contra el president per obviar la corrupció en un discurs pronunciat el mateix dia que l'Audiència Nacional imputava l'expresident i fundador de CDC Jordi Pujol.

Carlos Carrizosa (Ciutadans)

Un discurs per "pidolar" la investidura

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha considerat que és "lamentable" que Mas "utilitzi l'últim discurs per pidolar a la CUP la investidura". "Va dedicar el discurs a la seva pròpia continuïtat posant d'escut les persones que estan a l'atur o els joves", ha deplorat el dirigent de Ciutadans, que creu que la "institució de la Generalitat està del tot desacreditada tant per seva actitud d'aferrar-se al càrrec com per la imputació de la família Pujol". "CiU i el seu fundador tenen un pecat original del qual no s'han penedit, i Mas ha emparat la corrupció del seu partit fins fa quatre dies", ha conclòs.

Carles Carrizosa, aquest dijous davant del Parlament / PERE VIRGILI

Ester Niubó (PSC)

Responsable de la "inestabilitat i la paràlisi"

La portaveu del PSC, Ester Niubó, ha retret al president de la Generalitat que "parlés tant de la CUP i de governs estables i oberts al diàleg quan ells han estat el Govern de la inestabilitat i la paràlisi que ha trencat els pactes". Per a la dirigent socialista "sorprèn" que Mas "parli d'emergència social quan no s'ha vist cap compromís pressupostari". També ha retret al president de la Generalitat que "el dia de la imputació de la família Pujol no mencionés la corrupció".

Esther Niubò, aquest dijous davant del Parlament / PERE VIRGILI

Albano Dante Fachín (Catalunya Sí que es Pot)

"Buit i impostat" com Felip VI

Per al portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Albano Dante Fachín, el discurs d'Artur Mas per Cap d'Any "s'assembla molt al de Felip VI" en el sentit que és "buit i impostat". Ha carregat amb duresa contra el fet que Mas "no fes cap esment a la corrupció" en el que considera que és un pronunciament "desconnectat de la realitat de Catalunya". "Ha intentat reproduir l'èpica del 27-S quan en realitat ha portat a una situació de bloqueig, i ara veiem un president que intenta agafar-se al poder com sigui i que no té capacitat per fer un govern", ha deplorat. Per a ell, "Mas ha parlat de projecte nacional i social que van agafats de la mà, però el nacional és de bloqueig i unipersonal, i el social és inexistent i va en la línia del PP".

Albano Dante Fachín, aquest dijous davant del Parlament / PERE VIRGILI

Xavier García Albiol (PP)

Mancat d'"autocrítica" i de "dignitat"

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, ha parlat d'un "discurs decebedor del fill polític de Jordi Pujol, que es va dedicar a implorar una vegada més misericòrdia" a la CUP. "Mas ha perdut tota la dignitat possible", ha etzibat Albiol, que ha dit que ha trobat a faltar "autocrítica" i "un missatge de tranquil·litat per a la meitat de catalans que no se senten independentistes". Això sí, considera que Mas, amb el discurs de Cap d'Any, s'ha "acomiadat" de la presidència de la Generalitat i "es posa fi a l'etapa més nefasta de la política catalana des de la instauració de la democràcia".

Xavier Garcia Albiol, aquest dijous al Parlament / PERE VIRGILI

Marta Pascal (CDC)

"Indispensable" crida a la "responsabilitat"

En una línia absolutament contraposada a la dels partits de l'oposició, la portaveu de CDC, Marta Pascal, ha assegurat que és "indispensable" que el president en funcions pugui fer "una crida a la responsabilitat" en el seu discurs de Cap d'Any. Ha afegit que espera que tots els partits sobiranistes estiguin a "l'altura de les circumstàncies" i que la setmana que ve Mas sigui investit. Sobre el fet que el president en funcions no fes cap referència a les darreres imputacions de la família Pujol, Pascal ha defensat que Mas "sempre ha donat la cara" davant els casos de corrupció que han esquitxat membres del seu partit.

La portaveu de CDC, Marta Pascal, aquest dijous a les portes del Parlament / PERE VIRGILI

Sergi Sabrià (ERC)

Missatge de suma i avís a la CUP

Des de les files d'ERC, el seu portaveu, Sergi Sabrià, també ha elogiat el missatge de "suma" que va suposar el discurs de Cap d'Any d'Artur Mas. El dirigent republicà ha avisat que "tots junts formem una majoria que ens permet tirar endavant", i que si se'n retalla alguna part, la majoria desapareix. Per això, ha avisat la CUP que no votar a favor de la investidura farà que Catalunya quedi "encallada". Sabrià ha apel·lat al "sentit de país de tothom" perquè el 10 de gener es pugui tirar endavant el procés constituent, i ha reivindicat l'esforç de JxSí per promoure un pla de xoc "molt potent".

stats