Política 08/10/2012

Oriol Junqueras: "A la Catalunya independent el castellà serà llengua oficial"

"Els drets lingüístics de tots els catalans i catalanes estaran del tot garantits", diu el líder d'ERC en una article a 'El Periódico'

2 min
Marta Rovira assegura que la llista d'Oriol Junqueras defensarà tant la independència com la socialdemocràcia, perquè "són dues cares de la mateixa moneda".

"Deixem-ho clar d'entrada: a la Catalunya independent el català serà la llengua pròpia i oficial del país, la llengua comuna de tots, però el castellà també serà oficial a la República Catalana. Evidentment, per si algú en tenia cap dubte". Així de clar s'expressa aquest dilluns el president d'ERC, Oriol Junqueras, en un article a 'El Periódico' titulat 'El castellà i la República Catalana". Junqueras respon així a l'amenaça del president del grup Planeta, José Manuel Lara, de deixar Catalunya si es proclama independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un conegut empresari del món editorial assegurava fa uns dies que traslladaria el seu negoci a Madrid si Catalunya es declarava independent i esgrimia raons lingüístiques. No cal patir, no ho farà. Cap bon empresari canvia el seu negoci de país per raons lingüístiques; el que impera són les raons econòmiques i logístiques", diu Junqueras.

I afegeix l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts: "Per tant, que no pateixi aquest editor, els drets lingüístics de tots els catalans i catalanes, de tots els vicentins i vicentines, estaran del tot garantits. Com també els drets dels ciutadans aranesos, allí també hi serà oficial l'aranès; encara més, el reconeixerem com a llengua pròpia de la Vall d'Aran, com, de fet, ja hem tingut voluntat de fer repetidament si no fos pels impediments de l'estat espanyol al seu reconeixement". Conclou Junqueras: "Quina serà, doncs, la diferència lingüística essencial a la Catalunya independent? Molt senzill. Que les institucions del país, del nou estat, estaran al costat de l'Escola Catalana, l'ajudaran, li donaran suport, la mimaran conscients del paper fonamental que representa; que l'aparell judicial respectarà l'Escola Catalana i no tindrà la temptació d'atacar-la o de substituir la comunitat educativa. Passarà allò que passa en un país normal".

Intens debat

L'estatus del castellà en una Catalunya independent ha generat un intens debat els últims mesos, sobretot arran de l'article del periodista i editor Eduard Voltas a l'ARA titulat 'En castellà també, sisplau' i 'En castellà també, sisplau (i 2)'. Algunes reaccions estan recollides en aquest 'storify' del periodista Oriol Lladó.

stats