ELECCIONS ESPANYOLES

Junqueras ofereix la mà al Govern i l'insta a "avantposar Catalunya" als acords amb el PP

ERC-RCat-Catalunya Sí estan parlant amb altres formacions per intentar aconseguir un grup propi al Congrés, tot i que de moment només han contactat amb Amaiur

La direcció d'ERC i el candidat de la coalició, Alfred Bosch, han valorat aquest matí els resultats, reiterant la "satisfacció" expressada ahir per haver frenat la sagnia electoral, i s'han mostrat confiats en mantenir el tercer escó, per Girona, que conserven amb un estret marge d'un centenar de vots a l'espera de comptabilitzar els vots per correu dels residents a l'estranger. El president dels republicans, Oriol Junqueras, però, ha felicitat CiU per la victòria, tot i que ha defensat que "la majoria dels votants de la federació els van votar en clau de país i per avançar cap a la independència fiscal" i, per tant, ha estès la mà al Govern "per afrontar els reptes del país", com els pressupostos, el concert econòmic, la Corporació Catalana dels Mitjans de Comunicació i les polítiques socials i especialment les sanitàries. "Esperem que CiU triï Catalunya i no Espanya i avantposi els interessos dels catalans i no els del PP". Amb la majoria absoluta a Madrid, augura, "el PP farà pagar més cars els acords".

Per altra banda, Junqueras ha explicat que estan explorant "totes les possibilitats per tenir el màxim de veu i força" al Congrés. Bosch ha concretat que "la primera gent amb qui hem parlat és Amaiur", tot i que de moment només s'han felicitat mútuament i s'han "emplaçat a parlar". Tot i això, tenen oberts tots els escenaris amb qui comparteixen "principis bàsics com el dret a l'autodeterminació i la justícia social i la igualtat d'oportunitats". El cap de llista, de fet, ha reiterat la seva intensió de presentar una proposició de llei per regular l'autodeterminació i esgotaran "totes les vies jurídiques abans de recórrer a vies internacionals".