DRET DE DECIDIR
Política 23/02/2012

Junqueras anima els empresaris a assumir les "incerteses" que generaria la independència

"Si l'actual camí no porta a la solució, cal fer un nou camí", defensa el líder republicà, qui també aposta per una política econòmica europea més integrada

Roger Tugas
1 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, en una conferència aquest vespre al Cercle d'Economia ha reclamat un 'new deal' basat en el dret a decidir i que generi confiança. El líder republicà ha criticat que l'estat espanyol gestioni el 70% dels impostos, ofereixi el 30% dels serveis i generi el 70% del dèficit espanyol, i ha denunciat que "durant anys l'Estat ha centrifugat l'endeutament" transferint competències però retenint els recursos. En aquest sentit, ha volgut convèncer els empresaris de la necessitat d'emprendre un nou rumb com a fórmula per millorar l'economia atès que Espanya no ho facilita i "si l'actual camí no porta a la solució cal fer un nou camí. I, conscient dels riscos que això comporta, ha acceptat que el procés "és difícil i comporta incerteses, però la certesa d'ara és que l'actual és un mal camí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras també ha desgranat propostes econòmiques a nivell europeu com la necessitat de crear un tresor comú, cedint un impost comú i aplicant una política econòmica comuna que inclogui els eurobons. Ha apuntat, però, que la desconfiança que generen estats com l'espanyol ho dificulta. Per altra banda, el líder republicà ha criticat igualment el dogma de l'estabilitat pressupostària perquè impossibilita l'estat per incentivar l'economia i limita la capacitat de consum, però ha apostat igualment per apel·lar a la "responsabilitat individual i col·lectiva" perquè l'endeutament es destini a la inversió, com als EUA.

stats