ELECCIONS 25-N
Política 20/11/2012

Junqueras creu que "el millor escenari per al PP és una majoria absoluta de CiU"

El candidat republicà ha criticat que la federació nacionalista vinculi una majoria absoluta a les eleccions amb la convocatòria de la consulta

Acn
2 min
Oriol Junqueras i Joan Ridao en l'esmorzar-col·loqui Primera Plana d'aquest dimarts. / ACN

BarcelonaEl candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha mostrat convençut aquest dimarts que l'estat espanyol, el PP i molts mitjans de comunicació espanyols estan desitjant que CiU obtingui la majoria absoluta en les eleccions del 25-N. "El millor escenari per al PP és una majoria absoluta de CiU", ha assegurat durant un esmorzar col·loqui organitzat pel Fòrum Primera Plana. Segons Junqueras, aquest resultat faria que Unió fos la segona força al Parlament −atorga una quarta part de representativitat a CiU− i, per tant, donaria força a les tesis de Josep Antoni Duran i Lleida, "que treballarà, com ha fet sempre, perquè Catalunya no sigui independent". Pel cap de llista d'ERC, una majoria absoluta de CiU facilitaria a Madrid l'oposició a l'estat propi des del mateix Parlament. "Ja tindrien qui els faria la feina per impedir que Catalunya tingués un estat", ha destacat, referint-se als diputats d'Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras també ha criticat els últims missatges del candidat de CiU, Artur Mas, en què ha estat demanant la majoria absoluta per assegurar que la consulta sobre el futur de Catalunya es pugui acabar duent a terme. Pel líder republicà, aquestes paraules només confirmen l'interès partidista de Mas en les eleccions del 25-N. "La diferència és que ERC diu que faci el resultat que faci el posarà al servei del país, i CiU diu que si no fa el resultat que ells volen, no farà que el país avanci", ha lamentat abans de preguntar-se: "Segur que qui parla en aquests termes mereix la nostra confiança?".

El líder republicà ha lamentat, a més, que el candidat de la federació nacionalista hagi minimitzat l'impacte internacional que la segona força al Parlament també estigui a favor del dret a decidir i de la independència, com seria el cas d'ERC. "Potser és perquè no vol sortir conjuntament amb ERC a dir al món que Catalunya vol avançar", ha qüestionat. Junqueras ha posat en dubte les intencions de Mas perquè, en cas que estigués decidit a construir un nou estat català, no menysprearia el suport d'altres formacions polítiques. "Potser és perquè no vol que el país avanci", ha sentenciat.

Parafrasejant el mateix Mas, Junqueras ha explicat que si davant situacions excepcionals s'han de prendre decisions excepcionals, "què hi ha més excepcional que ERC encapçali l'oposició en aquest país". El candidat i president d'Esquerra ha insistit que de cada quatre vots al seu partit, s'obtindran "quatre diputats independentistes i d'esquerres". En canvi, de cada quatre vots a CiU, "tres no sabem ben bé per a què serviran i un serà per a Duran i Lleida". El líder d'Unió ha estat un dels principals focus de les crítiques de Junqueras durant tot el discurs. De fet, per deixar clara la desvinculació del líder d'Unió amb el projecte independentista, ha explicat que Duran "no vol un nou estat per a Catalunya, que ja en té un, l'espanyol, on se sent molt còmode".

Primer ha criticat l'actitud de Duran i Lleida i després, el bagatge polític de Mas durant els darrers anys. "Va ser ell qui va decidir votar a favor de la reforma fiscal i laboral del PP, qui va regalar un lloc de privilegi a la CCMA al PP i qui va pactar a la Diputació de Barcelona i als ajuntaments amb ells", ha recordat.

stats