XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 17/08/2011

Junqueras veu Duran com un impediment per la unitat catalana al Congrés

El futur president d'ERC voldria un front comú dels diputats de CiU i ICV a Madrid, però avisa que els republicans no acceptaran un nou pacte fiscal menys ambiciós que el concert econòmic

Roger Tugas
2 min

PradaEl pròxim president d'ERC, Oriol Junqueras, ha aconseguit articular un front català amb els també eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV) a Brussel·les i governarà en coalició amb els seus partits a Sant Vicenç dels Horts. Satisfet amb aquesta experiència, ha proposat aquesta tarda a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada (el Conflent), traslladar-la al Congrés de Madrid, on voldria que els diputats d'aquestes formacions articulessin un front comú per exigir mesures com el concert econòmic o la gestió de la Generalitat de les infraestructures catalanes. "Tenim uns objectius de país compartits per la majoria de la societat i ens agradaria poder treballar-hi conjuntament en aquesta direcció", ha explicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, reconeix que no serà fàcil, ja que, a diferència dels sobiranistes Tremosa i Romeva, el candidat de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, "ha dit explícitament que no està a favor de la independència ni de les consultes". De la mateixa manera, Junqueras creu que la federació no defensa el concert econòmic, sinó només un pacte fiscal més. "Quan canvies el nom d'una cosa és perquè estàs parlant d'un element diferent", ha assegurat, i ha especificat posteriorment que, per menys d'un concert econòmic, ERC no donarà suport a la proposta del Govern.

Quant a la confecció de llistes, l'eurodiputat s'ha mostrat obert a parlar amb tothom amb qui comparteix objectius d'alliberament nacional i els valors d'esquerres i republicans per incorporar-los a la llista, tot i que ha evitat referir-se explícitament a SI. De la mateixa manera, ha continuat apostant per una llista liderada per Alfred Bosch, seguit de Joan Ridao, per combinar "el millor de la renovació i el millor de l'experiència". Si no és possible, dóna suport a convocar primàries.

stats