DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

Junqueras demana a Mas entrar al Govern per blindar la consulta

El líder d'ERC etziba que, si renuncien al 9-N per un veto del TC, els partits sobiranistes no són "dignes de la confiança dels ciutadans", i Mas li retreu que mostri desconfiança i dubtes en el compliment del full de ruta

Roger Tugas
4 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha obert aquest dimarts la segona jornada del debat de política general oferint-se a Artur Mas per entrar al Govern a canvi de blindar la consulta. "Estem disposats a ajudar de totes les maneres a celebrar la consulta", ha dit el líder dels republicans poc després de començar la seva intervenció, i just després ha recordat que ja s'havia ofert a entrar a l'executiu per ajudar a què tingui lloc el 9-N, però aquest cop hi ha insistit més clarament: "Volem ser-hi per blindar la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la resposta de Junqueras a la porta oberta dilluns per Mas a celebrar unes eleccions anticipades si no es pot celebrar la consulta "amb garanties democràtiques". "La consulta del 9-N és el que genera més consens i unitat, que és el consens i la unitat que es manifestava l'11 de Setembre", ha etzibat Junqueras, que ha afegit: "És l'únic instrument que tenim i no hi volem renunciar". I, quant a la referència a les garanties democràtiques que reclama Mas, ha defensat que "les garanties democràtiques són les institucions catalanes, la gent que es manifestava per la Diada". "De què serviria haver votat una declaració de sobirania si després no li fem cas?", s'ha preguntat Junqueras en referència a qui condiciona la consulta al permís de l'Estat.

Posteriorment, el líder d'ERC encara ha insistit que "les garanties democràtiques són els ciutadans, és allò que manca a la gent que desnonen injustament, allò que manca als empresaris que necessiten crèdit per a la seva empresa i no els el donen, allò que manca a la gent que pateix i veu que hi ha recursos, però no els arriben". "Si el 9-N és un 11-S amb els col·legis electorals oberts i les urnes sobre la taula, podem guanyar", ha assegurat, i ha defensat que "és al que ens vam comprometre als programes electorals, a la declaració de sobirania i la declaració del 12 de desembre". "Sabíeu que l'Estat no us aplaudiria quan anéssim a votar", i ha conclòs la intervenció inicial amb un avís a qui pretengui renunciar a la consulta per un veto del TC: "Si ho sabíeu, heu de ser conseqüents, i si no ho sabíeu, no sou dignes de la confiança dels ciutadans".

Quant al frau fiscal, Junqueras ha denunciat que és "una feblesa econòmica i moral" que provoca que, tot i mantenir uns tipus impositius elevats, la recaptació real sigui baixa en comparació amb la mitjana europea.

Mas afirma que està compromès amb la consulta

En la seva rèplica, Mas ha assegurat que està "al 100% d'acord que el que genera més consens és la consulta del 9-N" i que ell és "el més interessat a complir allò acordat". "Digui'm alguna cosa que no s'hagi fet, hem fet pas a pas tot el full de ruta", ha asseverat el president a Junqueras, molest pels dubtes mostrats a l'entorn del full de ruta cap al 9-N, motiu pel qual ha reclamat que no vol "mostrar ni una sola desconfiança, no és bo introduir dubtes". "Estem decidits que la consulta que vam decidir ha de trobar resposta", ha insistit Mas, tot i que ha matisat que el que "interessa és que sigui un procés reconegut arreu" i que "el que és fonamental és la resposta". En aquest sentit, el president català ha apuntat que "l'accent comú és donar la veu al poble per trobar una resposta i després poder-la implementar". Així, ha conclòs que està segur que es posaran "d'acord en els moments clau". "No tingui dubtes, sortirà, i sortirà bé", ha afirmat, i ha aparcat el desenllaç de la consulta del que dictamini el TC: "La netedat de la resposta només depèn de nosaltres, no de Madrid".

Quant a l'oferta d'entrar a Govern per blindar la consulta, Mas ha respost que no entén "què vol dir blindar la consulta, ja està blindada". "El que hem de procurar és que, quan es faci, la consulta sigui vàlida arreu i no hi hagi cap dubte, si el que volem és que aquest procés acabi i acabi bé", ha matisat, i per això ha celebrat l'oferiment de Junqueras, ja que "va en la línia d'una fortalesa més gran del procés", tot i que ha admès que no resoldran una possible entrada a Govern en el debat de política general. "En parlarem i ja veurem en quines condicions podem donar més fortalesa", ha dit.

Junqueras no vol forçar unes eleccions

Finalment, Junqueras ha insistit en la necessitat de no renunciar en cap moment a la consulta, ja que "no votar el 9-N no resol res" i "l'exercici de la democràcia no és un luxe". En tot cas, el líder d'ERC ha deixat clar que, encara que les enquestes li vagin de cara, no vol forçar unes eleccions, ja que la seva "urgència és resoldre els problemes dels ciutadans", tot i que també ha advertit que "si calen noves majories per resoldre-les, el que farem serà vetllar per alterar-les". "No podem dir als ciutadans que usarem les millors eines que tinguem, sinó que intentarem tenir les millors eines per ajudar-los", ha conclòs.

Al seu torn, Mas li ha recordat que, si volgués, podria governar amb majories alternatives, en referència al PSC, i que, per tant, "si fan el que fan, que jo ho agraeixo, és perquè creuen que el que fan és el que s'ha de fer". Sigui com sigui, li ha etzibat al seu soci que les enquestes poden capgirar-se, s'ha mostrar sorprès per les presses que de cop apareixen per entrar a Govern i ha demanat calma a Junqueras pel fet que, a diferència del que ha passat a altres països que s'han independitzat recorrent a la violència, perquè l'estat matriu ha implosionat o per un acord per fer un referèndum, el cas de Catalunya és diferent i peculiar i cal anar amb cura.

stats