ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 17/08/2015

Junqueras defensa que "és impossible fer una política d’esquerres si no tens les eines d’un estat"

El líder d'ERC rebutja en una entrevista a la SER que el PP, "amb un suport extraminoritari com el que pot obtenir el 27-S", segueixi prenent les decisions sobre la gestió i el pressupost de Catalunya

Ara
2 min
REAFIRMAT  El president d’ERC, Oriol Junqueras, va ser entrevistat per Mònica Terribas a TV3.

BarcelonaEl president d'ERC i número 5 a Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER que "és impossible fer una política d’esquerres si no tens les eines d’un estat". Al mateix temps, però, ha assegurat que "és impossible aconseguir una majoria de vots si els ciutadans no creuen que la independència servirà per aplicar polítiques socials potents", motiu pel qual ha asseverat que el projecte de la independència i de les polítiques d'esquerres han d'anar estretament lligades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Junqueras ha reconegut que els integrants de Junts pel Sí tenen "postures i projectes molt diferents sobre la gestió econòmica i social" i que el que intenten amb la coalició és dotar-se "de la millor caixa d'eines possible, la d'un estat". Així, ha recordat que "el percentatge dels pressupostos per a polítiques socials és el més alt de la història i, tot i això, segueix sent una quantitat molt petita". "Si el diner no hi és, és molt difícil invertir", ha insistit, i ha defensat que, en cas d'independència, "l’esforç fiscal dels ciutadans de Catalunya estaria a disposició dels ciutadans de Catalunya".

En definitiva, el líder d'ERC ha conclòs que l'objectiu de Junts pel Sí "és que el PP no decideixi les polítiques i la dotació pressupostària en contra de l’opinió dels catalans", atès que "el PP traurà un resultat escàs a les eleccions". Preguntat per les relacions amb l'estat espanyol, Junqueras ha afirmat que faran "tot aquest procés perquè volem les millors relacions possibles, les de veïns que es respecten". "Ara no és una relació entre iguals", ha insistit, mentre "el PP, amb un suport extraminoritari com el que pot obtenir el 27-S, segueix prenent les decisions de Catalunya". "Tenim moltes coses a parlar amb Espanya, hi tenim molt a veure, molts dels votants se senten emocionalment espanyols", ha afegit.

De la mateixa manera, Junqueras s'ha resistit a afirmar que Artur Mas sigui la millor opció per presidir el trànsit cap a la Catalunya independent, malgrat les reiterades preguntes de l'entrevistador, i ha declinat opinar sobre si caldrà proposar un altre candidat a la presidència si són imprescindibles els vots la CUP, que rebutja facilitar-ne la investidura. Tampoc no ha volgut entrar en les diferències amb la CUP respecte de la fórmula per verificar la victòria independentista el 27-S, atès que, mentre Junts pel Sí reclama una majoria en diputats, la candidatura encapçalada per Antonio Baños fixa el mínim en una majoria en vots.

stats